Tips en Trucs 2015

Lichtgewicht muziekspeler Pragha

Pragha is een GTK muziekspeler met een eenvoudige bedieningsinterface. Pragha maakt gebruik van SQLite voor het bijhouden van de muziekdatabase en heeft twee panelen, één voor de muziekbibliotheek en één voor de afspeellijst.

Installatie

Pragha zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE 13.2 en kan je dus eenvoudig installeren.

Start Pragha via Kickoff > Programma's > Multimedia > Audiospeler > Muziekspeler (Pragha).

Werken met Pragha

Bij de eerste start, vraagt Pragha of het de muziek in uw Persoonlijke map mag doorzoeken naar muziekbestanden. Vanzelfsprekend kan je via de menuopdracht Extra > Voorkeuren op het Bibliotheek tabbblad zelf een map met muziekbestanden instellen en/of toevoegen. Na het instellen van muzieklocaties mag je niet vergeten deze met de menuopdracht Extra > Herscan bibliotheek te laten doorzoeken.

Pragha voorkeuren

Met Pragha kan je van alle door LibTag ondersteunde muziekformaten (MP3, Ogg, FLAC, APE, ASF, WMA, M4A) de tags aanpassen. Dit doe je door rechts te klikken op een liedje en de opdracht Tags bewerken (vanuit de bibliotheek) of Bewerk nummerinformatie (vanuit de afspeellijst) uit te voeren.

Nummerinformatie bewerken

Daarnaast bevat Pragha een 10-band equalizer, een uitschakelbaar systeemvak-pictogram, bureaublad meldingen (OSD) en statistieken.

Equalizer

Met de sneltoets Ctrl-F zoek je in de afspeellijst naar een liedje.

Zoeken in afspeellijst

Pragha kan de afspeellijst niet sorteren per map, wat een afspeellijst kan opleveren met nog niet ingedeelde liedjes die tot hetzelfde album behoren. De afspeellijstkolommen gebruik je om de afspeellijst te sorteren. Anderzijds kan je de bibliotheek organiseren met opties zoals Artiest / Album of Genre / Arties en zelfs Genre / Artiest / Album. Met de anders geordende bibliotheek, kan je dan een nieuwe afspeellijst samenstellen.

muziekbibliotheek

Conclusie

Pragha is een degelijke en lichte muziekspeler met de belangrijkste en meest gebruikte basisfuncties. Het is een ideale speler voor mensen die enkel naar muziek luisteren en dus enkel basisfuncties nodig hebben. Door zijn GTK afkomst, integreert Pragha zich perfect in de Gnome Desktop, maar Pragha werkt ook perfect in KDE en ander desktopomgevingen.