Tijdens de Kerstvakantie heb ik mijn computerpark (laptop, desktop en backup computer) naar openSUSE 13.2 overgeschakeld. Zoals we gewoon zijn van openSUSE verliepen de installaties zonder problemen. Toch ondervond ik hier en daar wat probleempjes en het goede nieuws is dat deze bijna allemaal eenvoudig zijn op te lossen. Ook de mij opgevallen verschillen (lees verbeteringen) met openSUSE 13.1 komen aan bod.
In tegenstelling tot veel gebruikers, voer ik geen upgrade uit, maar verwijder (lees formatteer) ik de oude versie waarna ik de nieuwe versie op de lege partitie plaats. Dit is wat meer werk, maar tegelijkertijd neem ik de tijd om de boel wat op te ruimen. Het meeste werk kruipt daarbij in het herconfigureren van de gebruikte applicaties. Maar het resultaat is een opgeruimd en van alle opgespaarde ballast ontdaan systeem. Ik zorg wel steeds op voorhand voor een volledig back-up van al mijn bestanden.
Als bestandssysteem voor het Linux besturingssysteem zelf gebruikt openSUSE 13.2 nu standaard BtrFS en voor gegevens (zoals uw Persoonlijke map) het bestandssysteem XFS. Deze moderne bestandssystemen zijn zeer recent en bieden vele voordelen. Zo recent dat veel schijfsoftware deze bestandssystemen nog niet ondersteunen. Zo gebruik ik de laptop als testsysteem, waarop ik via partclone snel het systeem kan herstellen. Nu blijkt de standaard stabiele partclone-versie nog geen BtrFS partities kan herstellen. Enkel de in ontwikkeling zijnde partclone-versie die je zelf moet compileren, kan BtrFS partities terugzetten. In één van de volgende tips komt dit aan bod.
Twee van mijn computers ondersteunen UEFI en Secure Boot, op beide computers verliep de installatie en opstarten van openSUSE 13.2 zonder enige aanpassing aan de computers, dus met ingeschakelde UEFI en Secure Boot).
OpenSUSE 13.2 werkt nu volledig met systemd. Daardoor lijkt de computer sneller op te starten, maar dit systeem heeft bijwerkingen. Systemd zorgt er namelijk voor dat meerdere systemen tegelijk kunnen opstarten. Zo start het netwerksysteem en het grafisch systeem met KDE gelijktijdig op. Daarbij is op sommige snelle computers KDE sneller opgestart, dan het trage netwerksysteem. Dit heeft als gevolg dat je snel aan de slag kunt met KDE, maar de browser nog geen verbinding met het internet kan maken. Dit is vooral vervelend als je Widgets gebruikt die netwerkdiensten gebruiken. Denk aan het weerbericht e.d.m., deze verschijnen dus leeg of met een foutmelding op het scherm. Pas na een tijd verschijnt de normale inhoud. In het geval van het weerbericht, pas na 30 minuten (de verversfrequentie van de widget).
NetworkManager en het daarbij horende widget is sterk geëvolueerd. OpenSUSE gebruikt als achterliggend systeem nu Wicked. Dit heeft als gevolg dat beiden naast en met elkaar kunnen werken. In openSUSE 13.1 moest je een keuze maken tussen het gebruikersvriendelijke NetworkManager en het oude netwerksysteem voor beheerders. Nu kunnen beide soort gebruikers hun eigen netwerksysteem gebruiken en elkaar zo aanvullen.
Bij de eerste start van openSUSE 13.2 bleek NetworkManager niet opgestart. Na het manueel opstarten van de NetworkManager, bleek deze daarna wel bij het starten van het systeem op te starten.
sudo systemctl start NetWorkManager.service
Steam is ondertussen het spelplatform op Linux geworden, en dat merk je ook bij openSUSE 13.2.
Hoewel je Steam nog steeds moet installeren van de website http://software.opensuse.org, kan je na de installatie direct uw favoriete spel starten.
Het spreekt voor zich dat je voor 3D games in volle glorie, best een stevige grafische kaart en de bijhorende stuurprogramma's geïnstalleerd zijn.
Een hele verbetering sedert openSUSE 13.1.
Het afspelen van video en muziek blijft voor problemen zorgen in open source middens. Vandaar dat de meeste distributies (waaronder openSUSE 13.2) zeer voorzichtig omspringen met patenten en copyright's. Door deze voorzichtige aanpak kan je standaard geen veel gebruikte video- en muziekformaten afspelen. Gelukkig lost de installatie van VLC deze problemen op:
sudo zypper addrepo "http://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/13.2" vlc
sudo zypper modifyrepo --refresh vlc
sudo zypper install --from vlc vlc vlc-codecs
sudo zypper install --oldpackage --from vlc libavutil52
De laatste opdracht vervangt een beperkt standaard geïnstalleerd openSUSE 13.2 pakket door een niet beperkte versie van VLC.
Let ook op de installatie van het pakket vlc-codecs dat tegenwoordig niet meer standaard in het VLC pakket is opgenomen.
Het spreekt voor zich dat je deze installatie ook kunt uitvoeren via de website van VLC en de aanvullende pakketten via Software installeren/verwijderen van openSUSE.
Om mijn e-mail's en nieuwsberichten te beheren, gebruik ik Thunderbird.
Dit van Mozilla afkomstige programma kan je uitbreiden met add-on's waardoor je functionaliteit kunt toevoegen.
Om mijn agenda in Thunderbird op te nemen, gebruik ik de add-on Lightning.
Tot mijn grote verbazing werd na het downloaden van de Lightning Add-on steeds Firefox gebruikt om deze te installeren, wat niet lukte, want Lightning is een Thunderbird Add-on.
Dan heb ik de Lightning Add-on manueel van de website afgehaald en het gedownloade xpi bestand op het venster van Thunderbird gesleept om het te installeren.
Ik veronderstel dat je dit xpi bestand ook met Thunderbird kunt openen om het te installeren.
Nu de Lightning kalender werkt, weet ik weer wanneer ik moet gaan werken.