Tips en Trucs 2015

NetworkManager

Eén van de vernieuwingen in openSUSE 13.2 is het gebruik van NetworkManager om de gebruiker in staat te stellen zijn eigen netwerkbehoeften in te stellen. De in openSUSE 13.2 gebruikte versie van NetworkManager is 0.9.10. Dit is net niet de 1.0 versie die verschenen is op 19 december 2014. Net iets te laat om in openSUSE 13.2 opgenomen te worden. NetworkManager 1.0 is de versie die klaar is voor het grote publiek. NetworkManager wordt ontwikkeld door Red Hat voor Gnome, maar werkt vanzelfsprekend in andere distributies en in KDE. Door de populariteit van NetworkManager en zijn vele mogelijkheden, is de KDE widget compleet herschreven.

NetworkManager in KDE gebruiken

Onderaan rechts op het scherm in het systeemvak staat een pictogram met een rechthoek met twee streepjes. Bij het aanwijzen van dit pictogram verschijnt een overzicht van uw netwerkconfiguratie.

Systeemvak NetworkManager

Klik op het systeemvakpictogram om uw netwerk te configureren.

NetworkManager configureren

Links bovenaan staan twee belangrijke instellingen. Plaats een vinkje in het eerste vakje om uw WiFi hardware in te schakelen (daarbij verdwijnt de rode x onderaan rechts in het pictogram ernaast). Bij geactiveerde WiFi hardware, worden in de onderste lijst de beschikbare WiFi verbindingen zichtbaar.

WiFi verbindingen

Het tweede aankruisvakje activeer je als je de Vliegtuigmodus wilt aanzetten. In de vliegtuigmodus schakel je alle draadloze verbindingen uit, dus ook Bluetooth. Draadloze muizen en toetsenborden werken met Bluetooth, wees dus terughoudend bij het gebruik van de Vliegtuigmodus.

Verbinding maken

Om een verbinding met een draadloos netwerk te maken, klik je op de naam (SSID) van het netwerk waarmee je verbinding wilt maken. Daardoor verschijnt extra informatie over de netwerkverbinding.

Informatie WiFi verbinding

Bij het aanwijzen van een beschikbare verbinding, verschijnt de knop Verbinden. Klik op deze knop om een verbinding met dit netwerk tot stand te brengen. Typ het wachtwoord in het tekstvak. Mocht je twijfelen of je het wachtwoord correct ingetypt hebt, activeer dan de optie Wachtwoord tonen. Klik na het invullen van het wachtwoord nogmaals op de knop Verbinden.

WiFi wachtwoord

Alle wachtwoorden worden in KDE versleuteld opgeslagen in de Kwallet portefeuille. Zo moet je enkel het wachtwoord van de KWallet portefeuille onthouden om alle andere wachtwoorden te gebruiken. Met andere woorden geef het wachtwoord van uw KDE KWallet portefeuille op (of maak bij een eerste gebruik een nieuw veilig KWallet wachtwoord aan) en klik op de knop Openen. Bij een volgende verbinding, moet je enkel het wachtwoord van uw KWallet portefeuille opgeven om op met het netwerk een verbinding op te bouwen. Het opbouwen van een verbinding kan soms problemen geven (hoe sterker het signaal, hoe minder problemen je hebt).

Als je computer een netwerkverbinding heeft, kan je informatie over deze verbinding opvragen door erop te klikken. Zo krijg je verdeeld over twee panelen informatie over de Snelheid (en gebruik) en Details zoals het IP adres

Snelheid netwerkverbinding

Met de knop Verbinding verbreken die verschijnt bij het aanwijzen van een actieve verbinding deze afbreken.

Problemen oplossen

Netwerkverbindingen hebben soms rare kuren. En zeker draadloze verbindingen. Deze kunnen door andere draadloze systemen gestoord worden. Of worden door weersomstandigheden gestoord en/of fel verzwakt. Ook de afstand tot het Access Point (zender) speelt een belangrijke rol. Dit alles zorgt voor onstabiele verbindingen. De beste oplossing om (draadloze) netwerkproblemen op te lossen, is de computer herstarten Zo worden alle netwerkverbindingen opnieuw opgebouwd, en hopelijk deze keer stabieler. Daar in openSUSE 13.2 niet de meest recente NetworkManager versie wordt gebruikt, kan je ook de reeds voor openSUSE 13.2 verschenen versie 1.0 via de Software website van openSUSE 13.2 installeren. Let wel, deze versie wordt niet door openSUSE zelf aangeboden, maar door een vrijwilliger. Ik heb deze versie zelf uitgetest en deze blijkt inderdaad veel stabieler te werken.

Een ingestelde verbinding aanpassen

Om een ingestelde verbinding aan te passen, klik je op het systeemvakpictogram en daarna op het moersleutel pictogram rechts bovenaan in het paneel. Selecteer een netwerkverbinding en klik op de knop Bewerken om de verbinding aan te passen. Met de knop Verwijderen kan je een ingestelde netwerkverbinding wissen. De netwerkverbinding zelf wordt niet verwijderd, wel de gebruikte instellingen. Je kunt dit dus gebruiken om een netwerkverbinding van de grond af aan opnieuw op te bouwen. Wat soms eenvoudiger is dan een netwerkverbinding aanpassen.
Netwerkverbinding aanpassen

Gevorderde toepassingen

Met NetworkManager kan je meer dan een eenvoudige netwerkverbinding instellen. Zo kan NetworkManager gebruiken om allerlei speciale netwerkverbindingen aan te maken (denk aan Gedeelde draadloze, virtuele, VPN en vele andere verbindingen).

Als voorbeeld een gedeelde draadloze verbinding opzetten

Met een gedeelde draadloze verbinding (Software Access Point) gebruik je om van een computer met een netwerkverbinding met een kabel en een draadloze verbinding een WiFi zender te maken. Andere apparaten met WiFi verbindingen zoals smartphones, tablets, laptops, enz. kunnen dan contact maken met onze WiFi zender en zo surfen op het internet.

Klik daarvoor op de knop Toevoegen in de Bewerker van verbindingen.

Netwerkverbinding toevoegen

Klik op de opdracht Draadloos (gedeeld). Typ in het tekstvak Verbindingsnaam een gepaste naam. Typ in het tekstvak SSID een gepaste naam (voor het gemak zijn bij mij de verbindingsnaam en SSID altijd gelijk). Activeer het tabblad Beveiliging van Draadloos. Selecteer als Beveiliging de voor thuisgebruik meest geschikte WPA & WPA2-persoonlijk methode. Typ in het tekstvak Wachtwoord een veilig (en dus niet te raden) wachtwoord in. Klik op de knop OK. Geef het wachtwoord van uw KWallet portefeuille op. Nu staat tussen uw beschikbare verbindingen de gedeelde draadloze verbinding. Om de WiFi zender te activeren, wijs je de gedeelde draadloze verbinding aan en klik je op de knop Verbinden. Na het ingeven van het root wachtwoord, wordt de WiFi zender actief en kunnen andere toestellen met uw Access Point verbindingen maken.