Tips en Trucs 2015

Middle-earth: Shadow of Mordor

De tijd dat je op Linux geen AAA games kon spelen ligt al een tijdje achter ons. Onder andere Feral zorgt voor Mac en Linux versies van recente games. Het omzetten naar Linux gaat ook steeds eenvoudiger, de game-engines waaronder Unreal en CryEngine waarmee games vandaag de dag gemaakt worden, zijn al Linux compatibel. Terwijl Steam zorgt voor het verdelen ervan.

Middle-earth: Shadow of Mordor is een spel gebaseerd op Tolkien's werk en kwam voor Linux op 30 juli op de markt. Het speelt zich af tussen de gebeurtenissen in The Hobbit en The Lord of the Rings. Warner Bros publiceerde het spel en dat is te zien aan de prachtige grafische kwaliteit.

Toen ik het spel begon te spelen vond ik het verschrikkelijk moeilijk, maar toen ik op het internet las dat het spel veel te gemakkelijk was, probeerde ik opnieuw. En inderdaad na wat training heb je het spelconcept door en versla je je lelijke tegenstanders. Daarenboven ontdekte ik dat als je op het punt staat een gevecht te verliezen, je het spel kunt verlaten. Na het terug starten van het spel, kom je steeds terug op dezelfde startplaats, zonder negatieve gevolgen die een nederlaag tot gevolg heeft.

Metro: Last Light

Metro: Last light is een first-person shooter in een apocalyptische wereld die bijna totaal door een kernoorlog werd vernietigd. Er staat je dus wat te wachten: gemuteerde wezens, rivaliserende bendes, enz. Het spel is een echte shooter met stealth (sluipen) en overlevings elementen (voldoende zuurstofmaskers vinden). Het spel zit goed in elkaar en is prachtig vormgegeven. Er is zelfs een Nederlandstalige ondertiteling. Ik heb het spel niet kunnen uitspelen, maar echte gamers zullen hiervan smullen.

Victor Vran

Wie liever samen met vrienden wil spelen, kan de co-op Victor Vran spelen. Victor Vran is een isometrische actie-RPG waarin je speelvaardigheid net zo essentieel is als de character build en uitrusting. Beleef intense gevechtsactie: ontwijk, spring en gebruik krachtige vaardigheden om de vijand uit te schakelen! Versla samen demonen. Ik heb het spel pas gekocht en even gespeeld. Hoewel ik van dit genre hou, denk ik dat dit een aanrader is.

HD video bekijken met Firefox

Mocht je bovenstaande video wat onscherp zijn, dan heeft dit te maken met de instellingen van Firefox. Firefox gebruikt tegenwoordig bij voorkeur de HTML video speler en geen flash meer. Deze is standaard echter beperkt tot het weergeven van video's met een hoogte van 360 px. Bekijk je deze video's op een groter formaat (zoals schermvullend) dan worden ze wazig weergegeven. Welke videoformaten uw browser kan weergeven, kan je nagaan op een webpagina van YouTube.
Youtube HTML5-videospeler

Firefox ondersteunt standaard maar twee formaten. Dit pas je als volgt aan:

Dat Firefox deze instellingen niet standaard activeert, heeft zijn redenen. Zo produceren bepaalde video's een akelig geluid. Dit komt omdat Firefox de voor niet standaard ingestelde mediaformaten niet zelf de geluids- en video-codecs aanlevert, maar de op de computer geïnstalleerde codecs gebruikt. Als deze ontbreken, krijg je onvoorspelbare geluiden en/of beelden.