Tips en Trucs 2015

Screencast met Keyboard Status Monitor

Als je ooit een screencast (schermopname) hebt gemaakt of bekeken, legt een spreker meestal uit welke toetsen op welk moment ingedrukt worden.

Het hulpprogramma key-mon (of voluit Keyboard Status Monitor) toont welke toetsen en muisknoppen ingedrukt worden tijdens het werken. Uitleg wordt zo overbodig, je ziet gewoon wat je moet doen.

Voor het starten van de schermopname, start je key-mon en sleep je het key-mon paneel in het op te nemen schermgedeelte. Tijdens de schermopname toont key-mon welke toetsen je gebruikt tijdens het uitvoeren van de demonstratie.

In onderstaand filmpje wordt key-mon opgestart en verschijnt de Keyboard Status Monitor onder het inkscape blad.

Keyboard Status Monitor

Keyboard Status Monitor installeren

Key-mon is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE 13.2 installeer je key-mon als volgt:

Start Kickoff > Programma's > Hulpmiddelen > Bureaublad > Keyboard Status Monitor (key-mon).

Keyboard Status Monitor configureren

Na het starten van key-mon kan je het venster slepen naar elke gewenste plaats op uw Bureaublad. Dit venster ligt wel steeds boven alle andere vensters, ook het actieve venster waarin je werkt. Klik op het key-mon venster met de rechter muisknop om het key-mon snelmenu te activeren. Schakel in het snelmenu de optie Window Chrome in om key-mon in een klassiek venster te plaatsen. Met de opdracht Settings... in het snelmenu kan je key-mon instellen. Op het tabblad Buttons bepaal je welke toetsen in de monitor zichtbaar zijn. De waarde bij Old Keys pas ik steeds aan naar 4, dan worden steeds de laatste vier ingedrukte toetsen zichtbaar, handig om het typen van tekst te volgen. Let echter op bij het ingeven van wachtwoorden, ook deze worden weergegeven.

Schermopnames maken met Byzanz

Byzanz is een eenvoudig hulpprogramma om schermopnames te maken in het gif-formaat. Hoewel het gif-formaat geen echt filmformaat is, maar eerder een afbeeldingsformaat is het wel geschikt om schermopnames te maken. Het gif-formaat heeft als nadeel dat het geproduceerde bestand groot is en maar 256 kleuren kan bevatten, hoewel dit laatste reuze meevalt (zie het voorbeeld hierboven). Het gif-formaat heeft echter als voordeel dat er geen rechten op rusten, waardoor elke computer of browser dit formaat kan afspelen en aanmaken.

Byzanz installeren

Byzanz zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE 13.2 en kan je dus eenvoudig installeren.

Byzanz starten en gebruiken

Byzanz is een hulpprogramma die op de achtergrond en dus onzichtbaar een opname maakt van alles wat op het scherm gebeurd. Byzanz start je via de sneltoets Alt+F2 waarbij een venster verschijnt waarmee je programma's met opties kunt starten. Om een opname van 30 seconden te maken en deze op te slaan in het bestand opname.gif in uw Persoonlijke map typ je de volgende opdracht gevolgd door Return.

byzanz-record -d 30 test.gif

De opname start direct en stopt automatisch na 30 seconden. Een overzicht van alle opties (uitgevoerd in een terminal):

dany@linux-cj0r:~> byzanz-record --help
Usage:
 byzanz-record [OPTION...] record your current desktop session

Help Options:
 -?, --help        Show help options
 --help-all        Show all help options
 --help-gtk        Show GTK+ Options

Application Options:
 -d, --duration=SECS   Duration of animation (default: 10 seconds)
 --delay=SECS       Delay before start (default: 1 second)
 -c, --cursor       Record mouse cursor
 -a, --audio       Record audio
 -x, --x=PIXEL      X coordinate of rectangle to record
 -y, --y=PIXEL      Y coordinate of rectangle to record
 -w, --width=PIXEL    Width of recording rectangle
 -h, --height=PIXEL    Height of recording rectangle
 -v, --verbose      Be verbose
 --display=DISPLAY    X display to use