Tips en Trucs 2015

Apparaten koppelen met KDE Connect

De KDE omgeving staat bij Linux geeks (veeleisende gebruikers) allang bekend om zijn aanpasbaarheid, zijn oogstrelende Desktopeffecten, zijn openheid naar nieuwe technologieën (semantische desktop, enz.). Naast al deze bellen en toeters wil de KDE community ons bureaublad steeds verder doorontwikkelen en wordt er geëxperimenteerd met nieuwe soms wilde ideeën.

Eén van die inspanningen is KDE Connect, ontsprongen uit het brein van Albert Vaca tijdens de Google Summer of Code 2013. Het objectief van KDE Connect is het transparant verbinden van allerlei apparaten met de KDE omgeving. KDE Connect ondersteunt voor het ogenblik Android en Blackberry apparaten en op WiFi gebaseerd delen, ondersteuning voor diverse andere apparaten (waaronder iOS) staan op de planning.

De nog steeds toenemende aantal mogelijkheden van KDE Connect zijn:

KDE Connect bestaat uit twee delen: de KDE Desktop component (kde-connect) en de apparaat component (vb: Android app). Voor het ogenblik moeten de computer met KDE Connect en het Android apparaat via WiFi op hetzelfde netwerk aangesloten zijn. De Android app verzendt UDP netwerkpakketten om zijn aanwezigheid op het netwerk bekend te maken. Eenmaal gepaard, communiceren beide apparaten via een met een publieke sleutel versleutelde verbinding.

KDE installatie

KDE Connect is beschikbaar in verschillende softwarebronnen en kan via de gewone standaardprocedures van uw distributie geïnstalleerd worden.

In openSUSE installeer je KDE Connect als volgt:

Start Kickoff > Systeeminstellingen > KDE Connect (in de rubriek Hardware).

Android installatie

KDE Connect werkt met beperktere mogelijkheden vanaf Android 2.3. Om alle mogelijkheden van KDE Connect te kunnen gebruiken, moet je ten minstens Android over 4.1 beschikken.

KDE Connect voor Android installeer je via de Google Play Store.

Apparaten paren

Na de installatie, zorg je ervoor dar beide apparaten (Android apparaat en computer met KDE) verbonden zijn met hetzelfde netwerk (zichtbaar aan het IP adres dat op beide apparaten moet beginnen met dezelfde 3 getallen).

Daar KDE Connect een netwerkservice is, moet je enkele poorten in uw firewall openen. Bij openSUSE gaat dit eenvoudig:

Start KDE Connect op Android en onder de beschikbare apparaten verschijnt de hostnaam van uw computer bij de Beschikbare apparaten:

In KDE verschijnt een melding (notificatie) onderaan rechts in het beeld:

Aan de slag

Bestandsbeheer

De voornaamste toepassing is bestanden tussen uw computer en het Android apparaat uitwisselen. Dit kan eenvoudig via uw vertrouwde Dolphin bestandsbeheerder. In het linker deelvenster van Dolphin verschijnt uw Android apparaat. Selecteer deze en open de map Alle bestanden. Deze map bevat alle bestanden op uw Android apparaat. Deze kan je nu dus op een vertrouwde manier beheren. Let echter wel op dat uw Android apparaat niet in Stand By (slaap) gaat.
KDE Connect in Dolphin

Mediaspeler bedienen

Voor wie zijn computer met bijhorende monitor als mediaspeler gebruikt, kan voortaan zijn Android apparaat als afstandsbediening voor de mediaspeler op zijn computer gebruiken. Dit werkt uitstekend met VLC (heb ik persoonlijk getest).

Touchpad en toetsenbord

Op dezelfde manier gebruik je het Android apparaat als een draadloos touchpad en toetsenbord waarmee je de computer kunt bedienen.

En nog veel meer

Is te zien op volgende filmpje.

Tussen twee computers

KDE Connect wil uitgroeien tot een universeel systeem waarmee verschillende soorten toestellen gekoppeld kunnen worden. Bij een test waarbij ik twee computers via KDE Connect koppelde, bleken verschillende zaken reeds te werken. De test werd uitgevoerd in een bekabeld netwerk, m.a.w. KDE Connect is niet meer beperkt tot WiFi netwerken alleen. Bestandsbeheer werkt nog niet, maar het verzenden en ontvangen van bestanden wel. Het verzonden bestand komt bij de ontvanger toe in zijn Download map.
KDE Connect bestand verzenden