Tips en Trucs 2015

OpenSUSE op een high-end computer

Als je op zoek bent naar een nieuwe computer en je wilt er Linux op installeren, dan hoor je dikwijls dat je moet uitkijken naar een wat ouder model. High-end computers zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes, zoals de allernieuwste processors met bijhorende chipsets, high-end grafische kaart, SSD, USB 3, enz. Deze high-end computers worden vandaag verkocht met Windows 8.1 (dateert van 8 april 2014), terwijl Linux distributies allemaal recentere versies hebben. M.a.w. deze high-end computers werken misschien wel vlotter met Linux dan met Windows 8.1.

De proef op de som

Onlangs kreeg ik de kans om op een HP computer met een i7-4790K processor, NVIDIA GeForce GTX 980 (HDMI), USB 3, draadloze muis en toetsenbord openSUSE 13.2 te installeren. Met andere woorden op zeer recente hardware.

Installatie

Bij de installatie moest de voorgeïnstalleerde Windows 8.1 behouden blijven. Daar Windows 8.1 op een 128 GB SSD geïnstalleerd was (wat krap is), werd in de computer naast de extra harde schijf van 1 TB voor de gegevens een extra SSD van 256 GB ingebouwd voor openSUSE.

Om openSUSE 13.2 te installeren wordt een 64-bits installatie USB stick gebruikt. Bij het opstarten van de computer via de USB stick, herkende de EFI van de computer direct een nieuwe Secure Boot sleutel en vroeg het systeem of je de sleutel vertrouwt. Natuurlijk. Eerste probleem opgelost.

Vroeger bij de eerste implementaties van Secure Boot, was het installeren van een Secure Boot Linux versie geen kattenpis. Nu het Secure Boot systeem volwassen is, heb je daar geen problemen meer mee. Dit is dan een voordeel van de aanschaf van een recent systeem.

Vervolgens bleef het opstarten van het installatiesysteem hangen bij Starting udev.... Dit heeft niets te maken met EFI, maar alles met de moderne grafische kaart. Om verder te kunnen, herstarten we de computer en bij het verschijnen van het Grub2 bootmenu selecteren we de optie Installation en drukken we op de e toets. Zo kan je het Grub2 menu live handmatig aanpassen. Voeg aan de regel linuxefi... de kernelparameter nomodeset mee om een standaard grafische driver te gebruiken. Start het aangepaste installatiesysteem met de toets F10. Het installatiesysteem start nu zonder problemen.

De installatie verliep voor het overige zonder problemen. Wel hebben we de voorgestelde partitionering genegeerd en zelf een partitionering op de tweede SSD schijf ingesteld.

Opstarten

Nu de openSUSE installatie klaar is, is het moment aangebroken om beide besturingssystemen te starten om te zien of er geen conflicten optreden. Na het opstarten van Windows 8.1, bleek enkel nog Windows 8.1 te starten. Windows 8.1 herstelde de Windows bootmanager en deze kan openSUSE niet opstarten. De volgende opdracht in de als administrator gestarte opdrachtprompt, maakt van Grub2 de standaard Windows bootmanager:

bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\opensuse\shim.efi

Om te zorgen dat Windows 8.1 dezelfde UTC tijd als Linux gebruikt, maak de met regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation\RealTimeIsUniversal met de waarde dword:00000001 aan.

Schakel in het Energiebeheer tevens het Snel opstarten uit. Bij Snel opstarten wordt de NTFS partitie niet helemaal afgesloten, waardoor Linux de toegang tot deze partitie blokkeert. Dit kan het opstarten van Linux blokkeren of fouten veroorzaken in de NTFS partitie als je toch bewerkingen op de NTFS partitie uitvoert. Daarenboven merk je geen verschil in snelheid bij het opstarten van Windows 8.1. Dit komt ook voor bij het in slaapstand plaatsen van het computersysteem, maar daar heb je minder last van, want bij het ontwaken van het systeem kom je automatisch terecht in het laatst gebruikte besturingssysteem.

OpenSUSE 13.2 verder afwerken

Na de openSUSE installatie laat je het systeem eerst bijwerken. Na een herstart om alle bijgewerkte onderdelen te activeren , lezen we de Release Notes. Daarin lezen we dat je problemen kunt hebben met het nieuwe Wicked netwerksysteem en NetworkManager. Ik had inderdaad al gemerkt dat de netwerkverbindingen meer dan één IP-adres kregen, en deze steeds andere IP adressen kregen. Daar merk je bij normaal gebruik niets of zeer weinig van, maar bij intensief netwerkgebruik is het storend. De oplossing: gebruik één van beide netwerksystemen, en niet beiden tegelijk. Met de volgende root opdrachten schakel je het Wicked netwerksysteem uit, waardoor je enkel nog met NetworekManager werkt:

systemctl is-active network.service && systemctl stop network.service
systemctl is-active wickedd.service && systemctl stop wickedd.service
systemctl disable wicked.service
systemctl --force enable NetworkManager.service

Na een herstart, werkt het netwerk een stuk stabieler. NetworkManager is handiger voor de gebruiker, het Wicked netwerksysteem is handiger voor systeembeheerders en servers.

Installeer de bedrijfseigen NVIDIA driver. De open source driver werkt namelijk nog niet met de meest recente grafische kaarten, vandaar het vastlopen van het installatiesysteem. Na de installatie van de driver en een herstart, geniet je in volle glorie van de mogelijkheden van de grafische kaart.

Een dergelijke grafische kaart, is een uitnodiging om te gamen. We installeren Steam, melden ons aan en downloaden een spel. Na enkele uren downloaden staan twee spellen op ons systeem (Borderlands en Pillars of Eternity). Beiden starten zonder problemen. Tot de volgende dag. Bij het starten van het Steam programma (kreeg gisteren een update) verscheen het volgende dialoogvenster:
Unable to open a connection to X

Om het Steam programma toegang te geven tot de grafische omgeving (X) installeer je het programma xhost. Voor je Steam start, voer je eerst de volgende opdracht uit:

xhost +local:

Deze opdracht geeft de X omgeving vrij waardoor Steam en de bijhorende spellen zonder probleem opstarten. Je kunt deze opdracht opnemen bij het starten van Steam, maar wie weet brengt Steam eerdaags (of later) een update uit die dit oplost.

Conclusie

Als je een high-end computer wilt aanschaffen, dan kan je daar zeker een recente Linux distributie op installeren. Soms heeft het zelf voordelen, denk aan de Secure Boot integratie. En voor de rest raadpleeg je collega's op het internet, Release Notes, enz. Wees echter steeds aandachtig en zorg dat je steeds terug kunt keren naar de oorspronkelijke situatie (Backup). En meestal lukt het niet vanaf de eerste keer, misschien wel vanaf de tweede keer, misschien is de derde keer de goede keer, maar geef niet op, uiteindelijk lukt het toch.