Tips en Trucs 2015

Leap 42.1 en games

Tijdens de kerstvakantie heb ik mijn hoofdcomputer naar openSUSE Leap 42.1 opgewaardeerd, eigenlijk herinstalleert. En daarop worden ook spellen gespeeld. Laten we beginnen met een oude bekende: SuperTux.

SuperTux 2

Op 20 december verscheen de nieuwe SuperTux 2 versie, een Super Mario Bros kloon. SuperTux is open source, werkt op elke computer en is bovendien leuk.

SuperTux 2 installeren

SuperTux 2 is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE installeer je SuperTux 2 als volgt:

Start Menu Toepassingen (vroeger Kickoff) > Spellen > Arcade > SuperTux 2. De vertaling van SuperTux is nu een Add-on en moet dus in het spel via de knop Add-ons van het internet gedownload en daarna geselecteerd worden.

Leap 42.1 voorbereiden voor Steam games

Recente Steam games zijn veeleisender dan SuperTux 2 en werken alleen soepel op een computer met een recente grafische kaart. Om alles uit deze grafische kaarten te halen, moet je bovendien de stuurprogramma's van NVidia of AMD installeren. Voor een NVidia grafische kaart gaat dit als volgt:

Steam installeren

Steam zit tegenwoordig in de standaard non-oss (niet open source) softwareopslagruimte van openSUSE Leap 42.1 en installeer je als volgt.

Daar Steam werkt in een eigen omgeving, krijgt deze geen toestemming om het grafische scherm te gebruiken. Deze toestemming geef je als volgt:

Start Menu Toepassingen Spellen > Stoom. Bij de eerste start maakt Steam verbinding met de servers van Steam en wordt Steam opgewaardeerd.

Victor Vran

Victor Vran is een Role Playing Game van het type Hack And Slash. M.a.w. sla er maar op los, ook het decor mag eraan. Als beloning krijg je telkens goud, kledij, wapens, enz. Het spel wordt nog leuker als je het met vrienden speelt (co-op) en je de vijanden samen verslaat.

Bound By Flame

Is eveneens een RPG, maar nu één met een verhaal. Je begint het spel best in de laagste moeilijkheidsgraad, pas dan kon ik verder. Het begin van zo'n RPG vindt ik altijd het moeilijkste, je hebt nog geen ervaringspunten, waardoor je sterker bent en je moet nog wennen aan de besturing van het spel. Eenmaal ik wat verder in het spel kom, lijkt het dan ook makkelijker te worden. De hoofdmonster blijven echter voor een uitdaging zorgen. En je staat er deze keer alleen voor.

Sword Coast Legends

Na het downloaden van het Steam spel, kreeg ik bij starten van het spel vreemde beelden (grafische vervormingen). Deze kan je als volgt oplossen

Sword Coast Legends is een Dungeons & Dragons RPG. Ik moet er nog aan beginnen, maar het lijkt mij een tof spel te zijn. Je kunt het eveneens co-op met vrienden spelen.

Divinity: Original Sin Enhanced Edition

Is sedert 23 december ook verkrijgbaar voor Linux, en daar zat ik al een tijdje op te wachten. Eveneens een RPG, of wat dacht je, maar nu van het type Fantasy. Je kunt het spel co-op spelen met vrienden of alleen. Ik heb het spel pas gekocht en even opgestart en het ziet er alleszins prachtig uit.

Saint Row serie

Wie meer van actie houdt, kan sedert 21 december Saint Row spelen. Het actiespel met veel humor en een op zijn minst ongelooflijk verhaal. Het wordt nog leuker in co-op met vrienden.