Tips en Trucs 2015

Corebird

Corebird is een nog niet zo populaire GTK+3 Twitter client. Dit zou wel eens snel kunnen veranderen, want Corebird is een leuke en stabiele applicatie die kan wedijveren met de populaire Twitter-clients.

Linux Twitter clients komen en gaan soms zeer snel. Zo is de ontwikkeling van de populaire Birdie Twitter client gestopt, maar dankzij het open source karakter ervan door iemand anders overgenomen, m.a.w. er is nog hoop.

Eén van de sterke punten van Corebird is het eenvoudige (overzichtelijke) en responsieve ontwerp, waardoor het even goed werkt in een klein smal venstertje als in een schermvullend venster. Daarnaast profiteert Corebird van de laatste GTK+3 mogelijkheden zoals Client Side Decorations (GNOME Header Bars, knoppen in de titelbalk van vensters) en vloeiende animaties bij het overschakelen naar een andere weergave.

Wat Twitter-mogelijkheden betreft, heeft Corebird alle essentiële Twitter functies ingebouwd: de Twitter-stream (Begin), Vermeldingen, Favorieten, Directe berichten, Lijsten, Filters en Zoeken. Vanzelfsprekend kan je via Corebird Tweets schrijven en aanvullen met afbeeldingen en automatisch aanvullende vermeldingen.

Corebird integreert zich als GTK+3 programma perfect in de GNOME omgeving, maar is ook zonder problemen te gebruiken in de KDE omgeving.

Wat betreft de instellingen volgt Corebird de GNOME richtlijnen en beperkt zich dus tot het hoogst noodzakelijke. Waardoor je enkel kunt sleutelen aan uw Accounts, het Uiterlijk en de Notificaties.

Corebird

Conclusie

Corebird is een leuke, eenvoudige en lichtgewicht applicatie die perfect doet wat je van een Twitter client verwacht. Het gebruikt daarbij een opgeruimde en vloeiende presentatie. Hoewel het versienummer (0.8) anders zou kunnen doen vermoeden is Corebird een stabiel programma met alle essentiële Twitter-functies.

Installatie

Corebird zit in de standaard softwarebronnen van openSUSE 13.2 en kan je dus eenvoudig installeren.

Start Corebird via Kickoff > Programma's > Internet > Twitter-client (Corebird).

Bij de eerste start van Corebird moet je uiteraard een Twitter account instellen (toevoegen). Klik daarvoor op het +-knopje. Corebird opent uw browser met een Twitter-pagina waarmee je Corebird toegang geeft tot je Twitter-account. Vul je Gebruikersnaam of e-mailadres en bijhorende Wachtwoord voor Twitter in. Klik op de knop App autoriseren. Je krijgt van Twitter een PIN code. Plaats Corebird terug op de voorgrond en typ de verkregen pincode in het betreffende tekstvak. Klik uiteindelijk op de knop Bevestigen. Plaats de browser terug op de voorgrond, log uit Twitter en sluit de browser. Klik in Corebird op de knop Venster openen om via Corebird Twitter te gebruiken.