Tips en Trucs 2015

Cool Reader

Cool Reader is voor iedereen die e-books in het EPUB formaat wil lezen. Daarbij volgt Cool Reader de geest van Linux applicaties door zich te focussen op één ding en dit zo goed mogelijk te doen. Deze e-book lezer is dus gespecialiseerd in het openen van EPUB bestanden en via handige sneltoetsen te bladeren door het boek. Daarenboven is het gebaseerd op QT en volgt het de QT filosofie die toelaat zowat alles te configureren.

Cool Reader installeren

Cool Reader is niet beschikbaar in de standaard softwarebronnen van openSUSE. In openSUSE installeer je Cool Reader als volgt:

Start het Menu Toepassingen (vroeger Kickoff) > Kantoor > CoolReader3.

Cool Reader

Cool Reader instellen en gebruiken

Start in het menu File de opdracht Settings om Cool Reader in te stellen. Op het eerste tabblad (Window) schakel ik de opties Show toolbar en Show menu uit, waardoor er meer plaats is om tekst weer te geven en ik tijdens het lezen minder wordt afgeleid Belangrijk om weten is dat je nu de sneltoets F9 gebruikt om het Settings venster terug weer te geven. Het activeren van de optie Fulscreen display is eveneens het overwegen waard (later meer daarover).

Op het tabblad Page kan je de pagina-layout naar eigen goeddunken instellen.

Op het tabblad Styles bepaal je de tekstopmaak. Daar merk ik dat de taalkeuze bij het afbreken van woorden op Russian_EnUS staat, bij het lezen van Nederlandstalige boeken verander je dit best naar Dutch.

Op het tabblad Stylesheet stel je de opmaak van de verschillende tekstonderdelen in. Het in te stellen tekstonderdeel selecteer je met het keuzemenu bovenaan in het dialoogvenster.

Cool Reader instellen

Je kunt een boek schermvullend lezen door Alt+Return te drukken. Met de sneltoets Ctrl+R kan je het scherm draaien, dit werkt echter alleen als de menubalk zichtbaar is. Met de pijltoetsen blader je verder of terug. Om de sneltoetsen te leren, laat je in het begin beter de menubalk weergeven, de menuopties tonen dan welke sneltoetsen je voor een bepaalde opdracht nodig hebt.

Schermvullend lezen

Het voorbeeld is afkomstig van het Project Gutenberg en kan je hier downloaden.

Je kunt Cool Reader ook installeren op Windows en Android.