Tips en Trucs 2015

Birdie Twitter client

Birdie is een eenvoudige en lichtgewicht Twitter programma, die je gerust kunt laten draaien zonder de rest van uw activiteiten op de computer te vertragen. Daarenboven is het mooi vormgegeven (stijl elementaryOS en Gnome 3).

Birdie is een jong programma (eerste release in maart 2013) en de huidige versie is 1.1 Flugas. Versie 2.0 is in ontwikkeling, maar de release laat op zich wachten, maar met open source software, kan die er opeens zijn doordat een ontwikkelaar opeens een doorbraak heeft of gewoonweg wat meer tijd in zijn project kon stoppen.

Installatie

Birdie is beschikbaar in verschillende softwarebronnen en kan via de gewone standaardprocedures van uw distributie geïnstalleerd worden.

In openSUSE installeer je Birdie als volgt:

Start Kickoff > Programma's > Internet > Twitter Client (Birdie).

Configuratie

Bij de eerste start van Birdie wordt gevraagd om een Twitter-account toe te voegen. Daarvoor moet je vanzelfsprekend uw Twitter account gegevens invoeren en Birdie te toegang tot uw Twitter account geven. Bij mij verscheen het inlogvenster van Twitter in het Frans. Na het invullen van de Twitter account gegevens en het klikken op de knop om Birdie toegang tot het Twitter account te geven, verschenen de Twitter berichten in het Birdie venster. Zoals je merkt op de afbeelding verschijnen er meldingen indien er op Twitter iets gebeurt.

Birdie met melding

Overzicht

De werkbalk bovenaan het Birdie venster heeft links een knop om een Tweet te schrijven. En vanzelfsprekend kan je een afbeelding aan de tweet toevoegen.

De knoppen in het midden van de werkbalk zorgen voor de weergave van de tweets van accounts die je volgt (Thuis), van de tweets waarin je vermeld wordt (Vermeldingen), van privé gesprekken (Directe berichten), van uw profiel met de zelf getweete berichten, favorieten en lijsten (Profiel) en ten slotte een Twitter zoekfunctie (Zoeken).

Met de knop rechts in de werkbalk kan je een Twitter account aan Birdie toevoegen of verwijderen en Birdie afsluiten.

Met een klik op het Birdie pictogram in het systeemvak verberg of geef je het Birdie venster weer. Een rechterklik op het Birdie systeemvak pictogram laat toe snel een Nieuwe tweet of een privé bericht te schrijven.

Samenvatting

Birdie is een eenvoudig te bedienen Twitter programma zonder veel franjes waardoor uw systeem niet extra wordt belast.