Tips en Trucs 2015

Avahi Zeroconf netwerk

Zeroconf of Zero Configuration Networking bestaat uit een reeks technieken die toelaat een bruikbaar IP-netwerk te maken zonder bijkomende configuratie of speciale servers. Hierdoor kunnen gebruikers zonder voorkennis toch computers, netwerkprinters en andere toestellen aan elkaar koppelen en laten samenwerken. Zonder Zeroconf moet de gebruiker de nodige kennis hebben om speciale servers te installeren, zoals een DHCP-server of een DNS-server, of moet elke computer apart correct geconfigureerd worden.

Zeroconf bestaat uit drie principes:

Zeroconf in openSUSE

Om een Zeroconf netwerk in linux op te zetten wordt het pakket Avahi gebruikt. In openSUSE 13.2 is Avahi standaard geïnstalleerd en geconfigureerd, toch kunnen computers in uw netwerk elkaar niet zomaar contacteren (zien). Enkel als je weet wat je doet, kunnen computers met elkaar communiceren.

De verklaring vinden we terug in de ingesteldheid van het openSUSE systeem ten opzichte van veiligheid. openSUSE 13.2 blokkeert via de firewall namelijk alle serverdiensten op uw computer, dus ook avahi. Dit zorgt voor een veilig systeem, maar heeft als gevolg dat je bepaalde gebruiksvriendelijkheid moet inleveren. Je moet voor jezelf uitmaken of gebruiksvriendelijkheid of veiligheid primeert.

De firewall openen voor avahi

Avahi firewall instelling

Het spreekt voor zich dat je op elke computer waarop je de avahi diensten wilt gebruiken je de firewall op deze manier moet aanpassen. Wie liever met de terminal werkt, gebruikt de opdracht:

sudo /sbin/yast2 firewall services add service=service:avahi zone=EXT

Avahi in de praktijk

Om Avahi in werking te zien:

Avahi in de bestandsbeheerder

Diensten toevoegen aan Avahi

Diensten worden in openSUSE 13.2 automatisch aan Avahi toegevoegd als je de dienst installeert en/of configureert. M.a.w. vanaf het moment dat je map deelt via Samba, wordt de SMB dienst via Avahi zichtbaar. Vandaar de naam Zeroconf.

Computernaam aanpassen

Het wordt pas echt gebruiksvriendelijk als je de computernamen zelf kunt aanpassen. Dit gaat als volgt:

Hostnaam aanpassen

Bij het testen op een andere computer sluit je Dolphin beter eerst (cache wordt daarbij opgeruimd) en bij de volgende start van Dolphin wordt de nieuwe computernaam weergegeven.

Zeroconf op Mac OS X

Zeroconf wordt op Apple Mac computers standaard ondersteund en aangezien de firewall in Mac OS X standaard uitgeschakeld is, werkt Zeroconf out of the box. Oops, is de Mac wel zo veilig!!!!!!

Zeroconf Mac OS X

En vice versa.

Mac benaderen vanuit linux

Zeroconf op Windows

Windows ondersteunt geen Zeroconf, maar bepaalde programma's gebruiken Zeroconf. Als je zo'n Zeroconf programma installeert, kan je er automatisch gebruik van maken. Het best gekende Zeroconf programma voor windows is iTunes. Wil je enkel Zeroconf voor windows installeren, dan kan je volgende de truc gebruiken:

Start Windows verkenner of een andere netwerk programma en gebruik Zeroconf computernamen in de URL's. Zeroconf (Apple noemt het Bonjour) gebruikt als domein .local, dit moet je in Windows toepassingen wel toevoegen (zie afbeelding).

Zeroconf in Windows

Zeroconf en Windows is geen goed huwelijk, zo moet je nog heel wat stappen ondernemen om Windows diensten op Mac OS X en Linux computers zichtbaar te maken. Zo moet je om een Windows computer toegankelijk te maken de Windows gebruiker een wachtwoord geven om aan te melden.

Windows benaderen vanuit Linux