Tips en Trucs 2015

Akregator - De KDE Feed Reader

Really Simple Syndication (eenvoudige gelijktijdige publicatie), meestal afgekort tot RSS, is een familie van webfeedformaten. RSS wordt vooral gebruikt bij weblogs, fora of nieuwssites om telkens op de hoogte te kunnen zijn van het laatste artikel/nieuws.

Akregator is de standaard KDE RSS/Atom feed reader en is daar zeer goed in. Akregator is niet overbeladen met mogelijkheden, maar gebruikt eerder een eenvoudige aanpak waarbij alle mogelijkheden die je van een feed reader verwacht wel degelijk aanwezig zijn. Er is een geïntegreerde webbrowser, tabbladen, op gezette tijden controleren op nieuwe feeds, archiveren van feeds, meldingen in het systeemvak. Akregator maakt deel uit van de KDE Kontact Suite.

Start Akregator via Kickoff > Programma's > Internet > Feedlezer (Akregator).
Akregator

Een feed kan je heel eenvoudig toevoegen via het menu Feed met de opdracht Feed toevoegen....
Akregator feed toevoegen
Typ in het dialoogvenster het URL-adres van de website met feed-ondersteuning. Klik op de knop OK en Akregator gaat op de site zelf op zoek naar een aanwezige feed-bron. De standaardconfiguratie in het volgende venster zal voor de meeste doeleinden voldoen en mag je bevestigen met de OK knop.
Feed eigenschappen
Selecteer een feed-bron in het linker deelvenster. In het rechter deelvenster worden bovenaan de feeds van de geselecteerde feed-bron weergegeven. Daaronder een overzicht van de eigenschappen van de feed-bron.
Feedbron
Selecteer in het bovenste deelvenster een feed om deze in het onderste deelvenster te lezen.
Feed lezen
Klik op de koppeling Het hele verhaal om de webpagina in een nieuw tabblad te openen.
Feed webpagina
Het zichtbare tabblad kan je sluiten met het knopje rechts bovenaan (Het huidige tabblad sluiten).

Verschillende weergaven

Via het menu Beeld kan je drie verschillende weergaven selecteren.

Onder elkaar

Is de standaard weergave en toont de lijst met feeds en de inhoud van een geselecteerde feed onder elkaar in het rechter deelvenster.

Naast elkaar

Plaatst de deelvensters naast elkaar. Dit is zeer handig op breedbeeldschermen.
Breedbeeld feeds

Gecombineerd

De gecombineerde weergave toont alle feeds met hun inhoud na elkaar in het rechter deelvenster. Na het activeren van de gecombineerde weergave, selecteer je in het linker deelvenster opnieuw de feed-bron om alle feeds in het rechter deelvenster weer te geven.
Feeds gecombineerd weergeven

En verder

Je kunt feed-bronnen toevoegen, verwijderen of aanpassen en ze in mappen en submappen plaatsen, naar een XML bestand exporteren en terug importeren.

Via de menuopdracht Instellingen > Akregator instellen... kan je de feedlezer configureren.
Feedlezer configureren
Zoals het instellen van de lettergrootte, het tijdsinterval tussen het ophalen van de feeds en hoe deze gemeld moeten worden.

Akregator integreert zichzelf in het systeemvak en toont standaard hoeveel ongelezen feeds er zijn.

Feeds in het systeemvak

Oude feeds kan je archiveren, waardoor ze minder ruimte op uw harde schijf innemen.

Akregator is niet de meest krachtige of compleetste feedlezer (denk aan Liferea of RSSOwl), maar is eenvoudig en zeer goed in wat het moet doen. De integratie met KDE is een groot voordeel voor degene die in de KDE bureaubladomgeving werken.