Tips en Trucs 2014

Strips

Velen zijn opgegroeid met strips, velen lezen dagelijks in de krant de strips. Eén ding is zeker: strips blijven ons boeien. Dit heeft alles te maken met de luchtige sfeer, de ontspannende verhalen en het leesgemak. Zelfs in de digitale wereld van vandaag heeft de strip het overleeft. Meer zelfs het maakt zelfs gebruik van eigen bestandsformaten. De Comic Book archieven zijn een verzameling afbeeldingen in het PNG (niet verlieslatend) of JPEG (verlieslatend) formaat opgeslagen in één archiefbestand. Zelden wordt het GIF, BMP of TIFF afbeeldingsformaat gebruikt. Binnen het archief worden soms mappen gebruikt om afbeeldingen te groeperen.

De extensie van de bestandsnaam bepaalt het gebruikte archiefformaat:

Comic Book archief

Standaard lezers

Je hebt met Linux een ruim assortiment stripboek lezers. Eerst en vooral kunnen alle standaard documentenviewers zoals Okular (KDE) en Evince (Gnome) de Comic Book archieven weergeven. Deze doen dit zelfs zeer goed en voorzien in miniaturen, verschillende weergave mogelijkheden, in- en uitzoomen.

Strip lezen met Okular

Calibre

Calibre is meer dan een gewone lezer. Je kunt er een volledige bibliotheek mee beheren. Met Calibre kan je:

Standaard werkt Calibre met uw standaard lezer (Okular bij KDE) en dit is maar goed ook. De met Calibre meegeleverde lezer is traag (reageert traag), kan geen grote bestanden aan (boek wordt volledig in het geheugen van de computer geladen) en kan geen twee pagina's naast elkaar plaatsen (wat zeer onhandig is op breedbeeld schermen). Calibre is toch een aanrader, juist omdat hij uw standaard lezer gebruikt en zeker voor mensen met een uitgebreide bibliotheek (met Comic Book archieven en e-books allerhande).

Calibre ebook-viewer

Comix

Comix is een gebruiksvriendelijke, aanpasbare afbeeldingsviewer. En werd speciaal ontworpen om Comic Books te lezen. Comix kan ZIP, RAR en TAR archieven aan, ondersteunt JPG, PNG, GIF, TIF, BMP, ICO, XBM en vele andere formaten. Daarenboven bevordert Comix uw leescomfort met een schermvullende weergave, twee pagina weergave, weergavegrootte naargelang de venstergrootte, in- en uitzoomen. Comix kan afbeelding daarenboven verbeteren, bladwijzers aanmaken, archieven aanmaken en aanpassen, een blibliotheek met Comic Books beheren enz... Hoewel het zoals Calibre geschreven is in Python reageert Comix zoals het hoort (snel) en heeft het geen problemen met grote bestanden. M.a.w. een specialist in het beheren en weergeven van strips.

Comix viewer