Tips en Trucs 2014

OpenTTD

OpenTTD

OpenTTD is een open source versie van de klassieker Transport Tycoon Deluxe. Het is een fantastisch, gratis spel waarmee je op een plezante manier tijd kunt doden. Tot 2009 had je de originele Transport Tycoon Deluxe software nodig om OpenTTD te spelen. Maar dankzij de fans van het spel, kan je deze transport simulator helemaal vrij en gratis spelen.

Dit spel gaat over vrijheid en keuzes maken. De speler stippelt de beste routes uit om de stad zo goed mogelijk te bevoorraden met diensten en goederen. Daarmee verdien je geld, waarmee je land kunt kopen, routes kunt aanleggen om nog meer goederen en diensten aan te voeren, waardoor je nog meer geld verdient. Het spel werkt met dialoogvensters waarmee je de transportdiensten kunt beheren. Om deze dialoogvensters en het spel te leren kennen, worden nieuwe spelers aangeraden de tutorial met aandacht te bekijken. Daardoor wordt de spelervaring een stuk aangenamer. Eens je de kneepjes kent, zijn de opties eindeloos. Aanschouw hoe uw beslissingen de inwoners beïnvloeden waardoor hun aantal stijgt en er onder uw impulsen enorme steden ontstaan.

Of dit spelgenre je nu ligt of niet, de meeste spelers vinden dat het spel goed werkt en mooi is opgelapt om mee te kunnen met de huidige eisen van moderne spellen. Het spel presteert goed en vertoont geen storingen of vertragingen, wat bijdraagt aan een goede spelervaring. De AI (artificiële intelligentie) daarentegen valt wat tegen, waardoor ervaren spelers zich gaan vervelen door het steeds herhalende, nooit eindigende bouwen van infrastructuur, verbinden van industrieën en steden, bouwen van infrastructuur, verbinden van ... en ga zo maar door.

Andere spelers vinden dat het spel hen steeds blijft verrassen en lijken eraan verslaaft te raken. Zo melde een speler dat hij al meer dan 2000 uur speelde en zich nog helemaal niet verveelde. Een andere speler vond OpenTTD het beste spel ooit. De populariteit van het spel zorgt nog steeds voor regelmatige updates en ondersteuning. De spelgemeenschap komt regelmatig met vernieuwingen waardoor het spel blijft evolueren en uitdagingen toegevoegd worden.

Zo verscheen op 22 oktober 2014 versie 1.4.4, amper 1 maand na versie 1.4.3.

OpenTTD kan je alleen tegen de computer spelen, met vrienden via een LAN of Internet verbinding. Online vind je steeds kandidaten met uiteenlopende uitdagingen om tegen te spelen. Zo kan je teams tot 225 gebruikers, onderverdeeld in 15 verschillende transportfirma's samenstellen. Degene die het meeste geld verdienen, liggen op kop. OpenTTD is niet alleen op Linux te spelen, maar ook op Windows, Mac OS X, Android, enz.

Installatie

OpenTTD is beschikbaar in verschillende softwarebronnen en kan via de gewone standaardprocedures van uw distributie geïnstalleerd worden.

In openSUSE installeer je OpenTTD als volgt:

Wie liever geen niet door openSUSE goedgekeurde software installeert, kan beter de officiële door openSUSE ondersteunde versie 1.3.3 (bij openSUSE 13.2 versie 1.4.1) van OpenTTD installeren.

Na de installatie start je OpenTTD via Kickoff > Programma's > Amusement > OpenTTD.

De video hieronder wordt standaard afgespeeld in HD kwaliteit. Dit betekent dat je de video schermvullend kunt bekijken en zo ook de tekst in de dialoogvensters kunt lezen. Veel plezier.