Tips en Trucs 2014

Songbird wordt Nightingale

Een aantal jaren terug zou Songbird het nieuwste, coolste en geweldigste muziekspeler voor Linux worden. Opeens werd Songbird niet verder ontwikkeld. Hoewel er heel wat aardige muziekspelers voor Linux bestaan, gebruiken velen nog de goede oude XMMS. Alle muziekliefhebbers (en dus ook de XMMS gebruikers) hebben nu Nightingale.
Nightingale

Nightingale bevat alles wat een muziekspeler nodig heeft. Het is eenvoudig, en toch krachtig. De standaard installatie maakt muziek beluisteren een leerrijke ervaring. De afbeelding toont het afspelen van een muziekstuk van Lull. Je ziet de songtekst, artiestinformatie, nieuws, foto's en video's van de afspelende song. Interesseert deze informatie u niet, geen probleem. Je kunt Nightingale naar wens aanpassen met uitbreidingen, en je vindt er massa's op de Website.
Nightingale plugins

In de korte periode dat ik Nightingale gebruik, heb ik nog niets ontdekt dat me niet bevalt. Het is eenvoudig, uitbreidbaar, vertaalt, m.a.w. een aanrader.

Installatie

De installatie van Nightingale wijkt af van de traditionele Linux installatieprocedure. Nightingale installeer je via een binair pakket en niet via een softwarebron. Dit heeft als nadeel dat het pakket groter is (bevat alle onderdelen) en geen distributie afhankelijke onderdelen gebruikt (en dus ook niet geoptimaliseerd zijn en automatisch met het systeem opgewaardeerd worden). Het voordeel is echter dat het binaire pakket alle benodigde onderdelen bevat, zeker bij multimedia applicaties is dit belangrijk. Zo bevat het binaire pakket alle noodzakelijke codec's om verschillende muziekformaten af te spelen. Veel gemeenschappelijke distributie afhankelijke codec bibliotheken zijn vanwege licentierechten namelijk beperkt. Bij Nightingale heb je daar geen last van.

Nightingale opstarten

Na de afwijkende installatiemethode, start je Nightingale op de volgende manier.

Dit lijkt verdacht veel op een installatie van een Windows programma. Toch is dit een volwaardig Linux programma (integreert zich bijvoorbeeld perfect in de Ubuntu omgeving). Nightingale is platformonafhankelijk en heeft versies voor Windows en Mac OS X. Natuurlijk kan je Nightingale zelf in KDE integreren door het toe te voegen aan Kicker of een verbinding te maken naar de map op uw Bureaublad.