Android tablets en smartphones kan je zonder problemen via WiFi op uw netwerk aansluiten. Maar zo simpel is het niet. Je kunt via WiFi met uw Android toestel het internet op, maar je hebt meer nodig om bestanden van uw Linux computer naar het Android toestel of omgekeerd te versassen. Zonder het installeren van extra software op de Linux computer en/of het Android toestel lukt het niet. Of je maakt gebruik van online diensten zoals Dropbox en Google Drive, maar dan moet je die diensten wel vertrouwen. WiFi is daarenboven niet altijd even stabiel en snel. Je hoort het al, ik ben geen WiFi-fanaat. Geef mij maar de ouderwetse stabiele en snelle kabelverbinding zonder tussenkomst van om het even welke internetdienst.
Heeft uw Android toestel een USB aansluiting, dan kan je daarvan gebruik maken om met een eenvoudige USB-kabel elk Linux systeem met uw Android apparaat te verbinden. Let wel dat je de juiste kabel gebruikt, USB aansluitingen op Android toestellen worden vanwege de afmetingen van zo'n apparaten steeds kleiner en kleiner. Naast een geschikte USB kabel, heb je voor Linux ondersteunende onderdelen nodig. Deze onderdelen maken het mogelijk te werken met het Media Transfer Protocol (MTP) waarmee Android en andere draagbare apparaten werken om bestanden via USB uit te wisselen.
De installatie is eenvoudig omdat de meeste distributies het pakket met de MTP onderdelen in hun standaard softwarebronnen hebben staan. In openSUSE 13.1 installeer je MTP onderdelen als volgt:
Het meegeïnstalleerde pakket kio_mtp zorgt dat KDE de MTP onderdelen kan gebruiken. Met andere woorden werken met bestanden en mappen op uw Android apparaat is compleet in de grafische KDE omgeving opgenomen. Dit betekent in de praktijk dat je bestanden en mappen op uw Android apparaat kunt beheren met de bestandsbeheerder Dolphin, je bestanden kunt openen en opslaan met alle programma's die gebruik maken van de KDE bestandskiezer.
Sluit de USB kabel aan op uw Android apparaat en uw Linux systeem. Uw Linux systeem reageert daarop op dezelfde manier als bij het aansluiten van een USB stick. Je hebt dan ook dezelfde mogelijkheden.
Op mijn systeem werden twee apparaten opgemerkt, één zonder naam en één met de naam ARCHOS (het merk van het Android apparaat). Het naamloze apparaat kon ik niet openen (er verscheen een foutmelding), het ARCHOS apparaat daarentegen toonde na het openen van de schijf Interne opslag alle bestanden en mappen in mijn persoonlijke map van mijn Android apparaat.
Het spreekt voor zich dat bestanden op Android apparaten ook in Gnome via de mtp-tools volledig transparant toegankelijk zijn.