Tips en Trucs 2014

Master PDF Editor

Master PDF Editor is enkel op Linux voor persoonlijk gebruik, gratis te gebruiken PDF Editor. Het is geen open source, maar toch software die je moet bekijken als je PDF documenten wilt bewerken.

Het is een complete oplossing voor het aanmaken en wijzigen van PDF en XPS documenten. Je kunt tekst en afbeeldingen toevoegen, wijzigen en importeren. Je kunt pagina's toevoegen en verwijderen, het paginaformaat aanpassen en vanzelfsprekend de PDF informatie waaronder de auteur, titel, onderwerp, sleutelwoorden van het document bewerken.

Daarnaast kan je PDF bestanden versleutelen en omzetten naar het XPS formaat. XML Paper Specification (XPS) is zoals PDF een paginabeschrijvingstaal en bestandsformaat ontwikkeld door Microsoft. Het is gebaseerd op XML en werd in juni 2009 gestandaardiseerd tot open standaard, genaamd OpenXPS.

Een andere interessante functie van deze applicatie is de mogelijkheid om formulieren aan te maken en te wijzigen. Deze formulieren bestaan uit knoppen, keuzelijsten met invoervakken, keuzelijsten, tekstvakken, enz.

Master PDF Editor is hoofdzakelijk ontworpen om PDF documenten te bewerken. Dit betekent dat je tekst, afbeeldingen en andere onderdelen kunt corrigeren. Je kunt daarnaast ook onderdelen verwijderen en toevoegen. In tegenstelling tot veel andere PDF Editors werkt Master PDF Editor als een gewone tekstverwerker of Desktop Publishing pakket. Na een korte gewenning kan iedereen er dus mee werken.

Master PDF Editor laat je toe te werken met PDF documenten zonder in het bezit te zijn van de originele lettertypen en het originele document dat als basis diende om het PDF bestand aan te maken.

De belangrijkste eigenschappen van Master PDF Editor zijn:

Master PDF Editor

Installatie

Arch Linux en Ubuntu hebben Master PDF Editor reeds in hun softwarebronnen opgenomen. De anderen waaronder ook Windows en Mac OSX gebruikers kunnen het pakket downloaden van de webpagina van code industry. Enkel de Linux versie mag je gratis voor persoonlijk gebruik installeren en gebruiken. Voor openSUSE 13.1 heb je de keuze uit de 64-bits x64 versie (voor de meeste gebruikers) en de x32 versie (voor degene die nog steeds met een 32-bits besturingssysteem werken). Daar openSUSE RPM gebruikt voor het softwarebeheer heb je het .rpm installatiepakket nodig.

Installatie

Na het downloaden klik je op het gedownloade rpm bestand. Je krijgt een dialoogvenster om het pakket te installeren. Klik op de knop Doorgaan om de installatie te starten. In het dialoogvenster Extra wijzigingen merk je dat er geen extra bibliotheken nodig zijn. Klik op de knop Doorgaan om de installatie verder te zetten. Zoals bij elke installatie moet je root wachtwoord invoeren en bevestigen met de knop OK.

Na de installatie kan je Master PDF Editor starten via Kicker > Programma's > Kantoortoepassingen > Meer programma's > Master PDF Editor.

Gebruik

Na de eerste start, kan je via het menu Tools > Settings op het tabblad Language bij Please choose the interface language de taal op Dutch instellen. Na een klik op de knop OK werk je voortaan in het Nederlands. De opmerking dat je daarvoor moet herstarten blijkt achterhaald.

Het werken met Master PDF Editor zelf is voor mensen die een tekstverwerker of een DTP programma kunnen gebruiken eenvoudig. Na een korte gewenning heb je het door. Een Engelstalige handleiding kan je raadplegen door in het menu Help de opdracht Contents uit te voeren. Master PDF Editor start uw standaard browser om op het internet de handleiding in het PDF formaat (wat dacht je) te openen.

Handleiding in Master PDF Editor

Conclusie

In het onderwijs (waar ik werkzaam ben) wordt er meer en meer gewerkt met digitale cursussen. Dit heeft veel veel voordelen t.o.v. gedrukte cursussen, al was het maar dat ze minder wegen, en dus beter zijn voor de wervelkolom. Daarenboven kan je PDF documenten eenvoudig op elk platform aanmaken. Ik ga nu een tijdje met Master PDF Editor werken, om als alles naar behoren verloopt in september van start te gaan met in mijn boekentas een laptop met openSUSE 13.1, Master PDF Editor en mijn cursussen in PDF formaat. Tot nu toe gebruikte ik de mogelijkheden van Okular, maar deze zijn niet zo uitgebreid en minder gebruiksvriendelijk. Als Master PDF Editor na de inwerktijd beter blijkt (en daar ben ik nu al zeker van) dan heb ik daar zeker de aanschafprijs (een kleine 50 €) voor over.