Tips en Trucs 2014

LightZone fotobewerking

LightZone verscheen in 2005 en was één van de eerste programma's die niet destructieve 16-bit bewerking van RAW afbeeldingen toeliet. Daarnaast kan je voordien uitgevoerde bewerkingen steeds herroepen. Ook bevat LightZone een innovatieve stapel verwerking (batch) om verschillende foto's dezelfde bewerkingen te laten ondergaan.

Light Crafts Inc. verkocht tot 2011 Windows en Mac versies van het programma. Na het stopzetten van de verkoop in 2011 richten enkele fans een groep op om de software te ondersteunen, waardoor Light Crafts besloot om de LightZone broncode onder een open-source licentie vrij te geven. Daaruit ontstond de Windows, Mac en Linux versie 4 van LightZone. Naast een nieuwe kleurtoon regelaar bevat deze versie de oude vertrouwde functies van de commerciële versie 3.9.2 en enkele nieuwe RAW profielen. Of LightZone het RAW profiel van uw camera ondersteunt, kan je hier nagaan.

Installatie

LightZone is beschikbaar in verschillende softwarebronnen en kan via de gewone standaardprocedures van uw distributie geïnstalleerd worden.

In openSUSE installeer je LightZone als volgt:

Na de installatie start je LightZone via Kickoff > Programma's > Grafisch > Beeldbewerking > Digital Darkroom Software. Meteen krijg je een venster met de handleiding. Dit venster kan je naast LightZone gebruiken en blokkeert LightZone niet, handig om de in de handleiding gevonden werkwijze direct in LightZone uit te voeren.

In het linker paneel (Folders) kan je een map met foto's selecteren, die je in LightZone wilt bewerken.

LightZone

Leren werken met LightZone

De groep die LightZone ondersteunt, werkt niet alleen verder aan LightZone, maar heeft ook instructie video's gemaakt. Deze video's tonen hoe je met LightZone moet werken en kan je hier bekijken.