KIO Slaves is één van de meest krachtige, maar helaas verborgen, onderdelen van KDE. De kracht van KDE zit in zijn fundamenten (frameworks) en de integratie ervan in elk facet van de KDE omgeving. Kioslaves is één van die frameworks. Het verzorgt een eenvormige toegang tot bestandssystemen en netwerk protocols, waardoor alle KDE toepassingen er toegang tot krijgen. Dit opent een nieuwe wereld waar je het bestaan misschien niet eens van kende.
Overal. Waarschijnlijk gebruik je ze zonder het te beseffen. Ze zijn beschikbaar in het dialoogvenster om bestanden en mappen te selecteren, in de toepassing Commando uitvoeren (sneltoets: Alt + F2), de bestandsbeheerder Dolphin en Konqueror. Bij het weergeven van een webpagina in Konqueror wordt de http:// kioslave gebruikt.
Kioslaves worden vermeld in de adresbalk van Konqueror, een bestands dialoogvenster of het dialoogvenster Commando uitvoeren. Meestal gebruiken ze het formaat protocol:/[adres]. Een voorbeeld: bij het gebruik van het tar protocol, typ je tar:/map/naar/bestand.tar in de adresbalk. Netwerkgebaseerde protocols vormen een uitzondering en gebruiken een dubbele slash (ftp:// en fish://).
Na het ingeven van een kioslave adres in de adresbalk wordt een lijst met bestanden en mappen die via het protocol worden aangeboden, weergegeven. Daarna kan je de bestanden en mappen verkennen, door erin te bladeren zoals je dat gewoon bent op de harde schijf. Slepen en neerzetten werkt zoals je dat zou verwachten. En dit is juist de sterkte van de kioslaves. Het zorgt voor een gemeenschappelijke omgeving voor verschillende concepten. Daardoor kan je in Dolphin in het ene paneel een map op een FTP server openen, in een tweede paneel een SSH verbinding naar een andere server opzetten en bestanden van het ene paneel naar het andere paneel verslepen, juist alsof je lokaal uw bestanden beheert. Je kunt een afbeelding die je in Krita hebt afgewerkt dus rechtstreeks om een webserver plaatsen door deze op te slaan met behulp van de ftp:// kioslave in het bestands dialoogvenster. Of je opent in Dolphin via dezelfde ftp:// kioslave een php bestand in Kedit, past deze aan, en sla je deze rechtstreeks terug op het internet op.
De afbeelding toont hoeveel verschillende protocollen ondersteund worden. Daarbij ondersteunt kioslaves nog verschillende apparaten waaronder camera's, enz.
De audiocd kioslave is één van de meest indrukwekkende onderdelen van KDE. Het presenteert een map met een aantal mappen waarin de tracks van de CD in verschillende bestandsformaten staan. Waaronder .mp3, .ogg, .flac en .wav. Open de map met het gewenste formaat en bij het kopiëren naar een echte map op uw harde schijf wordt de muziek omgezet naar het gewenste formaat. Vanzelfsprekend enkel en alleen als de noodzakelijke codec's op uw computer geïnstalleerd zijn.
Typ help:/kprogrammanaam in de adresbalk van Konqueror en de handleiding van het KDE programma wordt weergegeven.
Deze kioslave toont een vereenvoudigde omgeving voor de KControl modules. Konqueror en Dolphin geven de modules om instellingen aan te passen op een gelijkaardige manier als de toepassing Systeeminstellingen weer.
Kioslaves geeft toegang tot bestandssystemen via het netwerk of internet waardoor bestanden op andere computers of apparaten beheerd kunnen worden alsof het lokale bestanden en mappen zijn. Dit is handig voor bijvoorbeeld mensen die werken aan websites, die dan rechtstreeks bestanden op de website kunnen aanpassen. Om een foto beter op een webpagina weer te geven, kan je die in Krita openen, schalen en rechtstreeks op de webserver opslaan (ftp:// kioslave). Je hebt dus niet eens een FTP programma nodig. Hetzelfde geldt voor ander populaire protocollen zoals fish:// voor SSH, smb:// voor samba (gedeelde Windows mappen), nfs:// voor nfs (gedeelde Linux mappen), sftp:// voor sftp en webdav:// voor webdav.
Je kunt gedeelde mappen in uw netwerk verkennen via de remote:/ kioslave. Deze kioslave toont een aantal mogelijkheden om gedeelde mappen die samba of zeroconf gebruiken op te sporen en beschikbaar te maken. Daarnaast kan je niet opspoorbare gedeelde mappen met behulp van een assistent (Netwerkmap toevoegen) steeds bereikbaar maken. Daardoor worden met webdav, smb, ssh of ftp beschikbare mappen met één enkele klik toegankelijk. Zo kan je Cloudopslag op het internet via webdav in uw KDE omgeving transparant integreren zonder gebruik te maken van een speciale client.