Tips en Trucs 2014

Kile - een geïntegreerde LaTeX omgeving

Schrijf je artikels, rapporten of een boek en gebruik je voor de layout en de tekstopmaak het opmaaksysteem Tex/LaTeX, ontdek dan nu een handig programma die u tal van mogelijkheden biedt. Kile is een geïntegreerde LaTeX omgeving (IDE) speciaal ontworpen voor KDE, maar het werkt ook in Gnome en Unity.

Met Kile kan je alle functionaliteiten van LaTeX gebruiken via een slimme grafische omgeving. Kile zorgt voor een eenvoudige, directe en aangepaste toegang tot programma's waarbij LaTeX code wordt aangevuld, wordt gecompileerd, nabewerkt, fouten opgespoord worden, conversies uitgevoerd worden en uiteindelijk wordt weergegeven. Kile bevat handige assistenten (wizards), een LaTeX referentie gids en een krachtig projectenbeheer.

Wat is LaTex?

Niet iedereen kent LaTeX of gebruikt het zonder meer. LaTeX (of LATEX) is een tekst opmaaksysteem afgeleid van TEX, een programma dat in 1977 werd ontwikkeld door Donald Knuth om teksten op een professionele manier op te maken. De kwaliteit is vergelijkbaar met dit van een professionele letterzetter. LaTeX werd ontworpen door Leslie Lamport om het letterzetten met TEX te automatiseren, in het bijzonder met het complexe zetten van wiskundige formules die in LaTeX door dollartekens worden ingesloten. Vandaag zorgen tekstverwerkers ervoor dat elke gebruiker tekst kan opmaken, maar dikwijls hebben we een document nodig dat er goed uitziet zonder dat we uren verliezen aan het opmaken ervan. LaTeX neemt die last van uw schouders, waardoor je je kunt concentreren op de inhoud en je niets hoeft aan te trekken van de layout. En het ziet er professioneel uit! Het wordt dan ook veel gebruikt voor het schrijven van eindwerken en thesissen.

De mogelijkheden van Kile

Snelstart Assistent
Kile maakt het starten van een project eenvoudig. Je kunt snel starten met het aanmaken van documenten door in het menu Assistent de opdracht Snelstart uit te voeren. Deze snelstart assistent biedt je verschillende mogelijkheden om snel verschillende soorten documenten aan te maken. Je kunt daarbij een Documentklasse (article, book, letter, report, enz...), de Tekengrootte, Papiergrootte en Codering selecteren. Tevens kunt u Documenteigenschappen als Auteur, Titel en Datum opgeven.
Voorgedefinieerde sjablonen
Bij het aanmaken van nieuw document kan je gebruik maken van een uitgebreide lijst met voorgedefinieerde sjablonen (Leeg bestand, Article, Beamer, Book, Letter, PDF, enz...).
Syntaxisaccentuering
Zoals elk ander programma dat omgaat met broncode en het aanpassen ervan zal Kile automatisch opdrachten, onderdelen en sleutelwoorden accentueren met kleuren (syntax highlighting).
Automatische aanvulling
Kile toont automatisch een lijst met mogelijke aanvullingen bij:
  • LaTeX opdrachten gebaseerd op de definitie van de opdrachten
  • Woorden op basis van de woorden die reeds in uw document voorkomen.
QuickBuild
Kile compileert, converteert en toont uw document met behulp van één enkele klik op een knop in de werkbalk. Vanzelfsprekend kan je het document exporteren naar het PDF formaat.
Symbolen
Om op een eenvoudige manier symbolen in te voegen beschikt Kile over een paneel met naar soort ingedeelde subpanelen met grafische symbolen.
BitTeX integratie
Kile heeft de BibTeX bibliografie manager in zijn omgeving geïntegreerd.
Kile LaTeX omgeving

Installatie

Om Kile op uw Linux systeem te kunnen gebruiken heb je twee zaken nodig:

De meeste distributies hebben een TeX Live in hun standaard softwarebron staan. Je kunt het LaTeX opmaaksysteem dan ook eenvoudig installeren met de standaard Softwarebeheer applicatie van uw distributie. Vergeet daarbij niet de gewenste taalondersteuning te installeren. Daarna installeer je Kile zelf.

Installatie in openSUSE 13.1

In openSUSE 13.1 installeer je LaTeX en Kile als volgt:

Conclusie

Nu je gebruik kunt maken van deze krachtige software, is de tijd aangebroken om ermee aan de slag te gaan. De volledige handleiding kan je raadplegen op docs.kde.org of in dit Practicum.