Tips en Trucs 2014

Schermafdrukken maken en bewerken met HotShots

HotShots neemt en bewerkt schermafdrukken. Het standaard schermafdruk programma voor Gnome (minst krachtige) en KSnapshot (standaard in KDE) zijn enkel in staat schermafdrukken te maken en op te slaan (of op het klembord te plaatsen. Om ze verder te bewerken heb je dus extra programma's nodig. Shutter en Deepin Scrot zijn schermafdruk programma's waarmee je de gemaakte afdrukken kunt bewerken. Vandaag bekijken we echter HotShots. En dit doen we uiteraard aan de hand van schermafdrukken.

Even voorstellen

Dit is het hoofdvenster.
Hoofdvenster HotShots

Je kunt schermafdrukken in verschillende formaten opslaan.
HotShots formaten

Of je kunt de schermafdrukken sturen naar een FTP server of vier Cloud afbeeldingsdiensten op het web.
HotShots op internet bewaren

Dit is het venster waarin je een schermafdruk kunt bewerken. Het heeft dezelfde mogelijkheden als Shutter, maar mooier. Deepin Scrot heeft heel wat minder mogelijkheden.
HotShots editor

Net zoals met Shutter en Deepin Scrot kan je aantekeningen toevoegen. Met HotShots zijn ze echter visueel aantrekkelijker. Elke onderdeel van de afbeelding kan ingezoomd worden.
HotShots aantekeningen

En als kers op de taart kan je zelfs bestaande afbeeldingen invoegen.
Picture in Picture met HotShots

Installatie

HotShots is beschikbaar in verschillende softwarebronnen en kan via de gewone standaardprocedures van uw distributie geïnstalleerd worden.

In openSUSE installeer je HotShots als volgt:

Na de installatie start je HotShots via Kickoff > Programma's > Hulpmiddelen > Bureaublad > Screenshot manager. Meteen krijg je het hoofdvenster.