Tips en Trucs 2014

Grafisch Rsync programma

Elke doorwinterde Linux gebruiker kent Rsync, mijn favoriete back-up opdracht. Ik gebruik Rsync regelmatig bij het kopiëren van groepen bestanden en/of mappen. Het bevat werkelijk alles: ondersteuning voor lokale mappen, beveiligde (SSH) netwerk (internet) verbindingen, enkel kopiëren van aangepaste onderdelen, snelheid, veelzijdigheid. M.a.w. een juweeltje van een opdracht. Het heeft werkelijk alles - uitgenomen een grafische gebruikersinterface.

Rsync werkt uitstekend zonder grafische gebruikersinterface. Ik gebruik de rsync opdracht bijna dagelijks. Het probleem met rsync's fantastische mogelijkheden is zijn complexe set argumenten. Je kunt deze aanleren, maar voor een beginnende gebruiker komt dit moeilijk en verwarrend over. En dit lost Grsync prachtig op.

Grsync plaatst de schijnbaar eindeloos aantal opdracht opties in een beheersbare collectie selectie- en tekstvakken. Daarenboven heeft Grsync een sessie optie waarmee je eerdere instellingen kunt opslaan en hergebruiken. Inclusief de bron- en doelmappen. Dit maakt van Grsync het perfecte syncronisatiesysteem voor bestandssystemen. Als je ooit het gevoel had dat je de mogelijkheden van rsync kon gebruiken, maar je de opdracht te complex vond om hem werkelijk te gebruiken, dan moet je Grsync zeker uitproberen. Grsync verdient een prijs in het voor iedereen beschikbaar maken van een fantastisch krachtig synchronisatie programma.

Installatie

De installatie is eenvoudig omdat de meeste distributies het pakket in hun standaard softwarebronnen hebben staan. In openSUSE 13.1 installeer je Grsync als volgt:

Daarna kan je het Grsync programma opstarten via Kickoff > Programma's > Hulpmiddelen > Archivering > Grsync.

Grsync

Grsync gebruiken

Bij het met de muisaanwijzen van een instelling of knop wordt een korte uitleg weergegeven. Zo wordt werken met Grsync wel heel eenvoudig. Selecteer een bron en doelmap met de Openen knoppen. Klik in de werkbalk op de knop met de I in een blauwe bol om uw synchronisatie instellingen te testen zonder deze uit te voeren. Klik na een gelukte test op de werkbalkknop met de raket om de synchronisatie uit te voeren.

Alternatieven

Déjà Dup

LuckyBackup

Back in Time