Tips en Trucs 2014

Video bureaublad achtergrond met DreamDesktop

Een computersysteem moet vooral efficiënt zijn taken vervullen. Maar het werken met een efficiënte computer mag ook aangenaam zijn. Vandaar de mogelijkheden om zelf een achtergrondafbeelding te kiezen, Desktopeffecten in te stellen, enz.

Vandaag gaan we nog een stap verder met een geanimeerd bureaublad. Dit bereiken we door video's af te spelen op de achtergrond van uw bureaublad. Een paar voorbeelden:

Geschikte video's verzamelen

Niet elke video is geschikt om als achtergrond voor een bureaublad te dienen. Enkele eigenschappen waaraan een achtergrond video moet voldoen:

Video-amateurs maken vanzelfsprekend zelf zo'n video, maar niet iedereen heeft de kennis, kunde en talent om dit tot een goed einde te brengen. Op de webpagina van Dreamscene.org staan video's die uitermate geschikt zijn om als achtergrond te gebruiken. En deze video's mag je gratis voor privé en niet commercieel gebruik gebruiken.

Installatie

Daar we video's als achtergrond gebruiken, hebben we een systeem nodig om video's af te spelen. DreamDesktop gebruikt daarvoor FFMPEG. Wegens rechten op verschillende afspeelmethoden heeft openSUSE een beperkte versie in zijn softwarebronnen opgenomen. Om video's met gepatenteerde rechten (de meeste video's) te kunnen afspelen, heb je de FFMPEG versie van de PacMan softwarebron nodig.

Indien je nog nooit software van de PackMan softwarebron hebt gebruikt, kan je deze softwarebron als volgt toevoegen:

PacMan softwarebron toevoegen

Nu DreamDesktop zelf nog:

DreamDesktop instellen

DreamDesktop

Belasting van het systeem

Al dat mooi's zorgt wel voor een extra belasting van uw systeem. M.a.w. enkel op recente snelle hardware met voldoende geheugen ondervinden andere programma's nauwelijks last van uw prachtige geanimeerde achtergrond. Wie echter zware toepassingen draait (zoals spellen, die eveneens veel grafische power nodig hebben) kunnen de geanimeerde achtergrond beter uitschakelen. Hou ook rekening met het feit, dat hoe zwaarder uw systeem wordt belast, hoe meer stroom deze verbruikt en de batterij van uw draagbaar systeem sneller leeg is

De belasting van uw systeem te bekijken, drukt u de toetscombinatie Ctrl + Esc in.

Systeembelasting met DreamDesktop Systeembelasting zonder DreamDesktop