Tips en Trucs 2014

Muziek beluisteren en beheren met Clementine

Muziek op de achtergrond maakt van elke omgeving een aangenamere omgeving. Clementine is één van de beste muziekspelers, super-compleet, aanpasbaar, krachtig en toch eenvoudig in het gebruik. Daarenboven is Clementine open source en werkt op verschillende platformen, m.a.w. een pareltje.

Clementine is een muziekspeler en bibliotheek beheerder. Clementine is een doorontwikkeling van Amarok 1.4 die naar de moderne Qt 4 grafische en GStreamer multimedia omgeving is omgezet. Clementine ontstond als reactie op de kritiek op de nieuwe Amarok versie 2 waarbij deze een enorme visuele en functionele remake kreeg, waar niet alle mogelijkheden vanaf de eerste versie aanwezig waren. Clementine is beschikbaar voor Unix systemen (waaronder Linux), Windows en Mac OS X.

Ook voor mensen die overstappen van Windows naar Linux en op zoek zijn naar een equivalent voor Winamp en iTunes om hun muziek bibliotheek te beheren zijn met Clementine aan het goede adres.

Clementine Player heeft veel mogelijkheden die daarenboven zeer goed geïmplementeerd werden. De nadruk ligt op een snel en eenvoudig te bedienen interface waarmee je muziek zoekt en afspeelt. Clementine ondersteunt de meest courante muziekformaten (mp3, ogg, aac, enz.)

Installatie

De installatie is eenvoudig omdat de meeste distributies het Clementine pakket in hun standaard softwarebronnen hebben staan. In openSUSE 13.1 installeer je Clementine als volgt:

Start Clementine via Kickof > Programma's > Multimedia > Audiospeler > Muziekspeler Clementine. De enige configuratie die je moet uitvoeren is het aangeven waar uw muziek staat. Dit kan zowel op de harde schijf zijn (bibliotheek), via het internet (voor sommige diensten moet je geregistreerd zijn en heb je een wachtwoord nodig), enz. Bij het instellen van uw muziekbibliotheek kom je in een zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk Voorkeuren dialoogvenster terecht.
Clementine voorkeuren

Opgelet: Clementine kan je alleen afsluiten door rechts te klikken op het pictogram (clementine part) in het systeemvak rechts onderaan het scherm. Zo kan de muziek blijven spelen zonder dat er vensters worden weergegeven.

Interface

De software is gebouwd rond vier gebieden: de zijbalk om verschillende media te selecteren, het navigatiepaneel om artiesten, albums en/of titels te selecteren en aan een afspeellijst toe te voegen, in het rechter paneel de afspeellijst en onderaan de muziekspeler.
Clementine

Kenmerken