Tips en Trucs 2013

Sociale Plasma Widgets

Vroeger gingen we op café om aan de toog op te scheppen, te klagen of gewoon mopjes te vertellen. Vandaag kan dit op het internet via sociale media. Om met de sociale media op het internet te werken bestaan speciale programma's, maar het is zo veel leuker als je rechtstreeks vanaf het Bureaublad met die sociale media kunt werken.

Wie nog maar weinig ervaring heeft met de KDE Plasma Widgets, kan onderaan deze pagina lezen hoe je widgets installeert, op het bureaublad plaatst, inricht, m.a.w. gebruikt.

Facebook Widget

Met deze widget kun je vanop uw bureaublad uw FB tijdlijn controleren, uw status aanpassen, vrienden afwijzen of accepteren en nog veel meer. Hoewel de widget de mobiele versie van Facebook gebruikt, past hij goed op het bureaublad, zeker naast de RTM widget.

FB Notifier

FB Notifier is een veel bescheidener widget die enkel het aantal niet gelezen meldingen toont. Daardoor past deze widget perfect in het systeemvak (in de balk onderaan rechts naast de klok). Eenmaal aan het systeemvak toegevoegd en na het ingeven van uw account gegevens die in de KDE Portefeuille (beveiligde wachtwoordenkluis) worden opgeslagen, verschijnt in het pictogram het aantal ongelezen meldingen. Met een klik op dit pictogram toont de widget in een popup een gedetailleerd overzicht van de ongelezen Facebook meldingen. In de popup staan ook knopjes om de widget te verniewen, in te stellen en de popup te sluiten.

Microblogging Widget

Dit is een standaard geïnstalleerd KDE widget en wordt gebruikt om uw Twitter en StatusNet (identi.ca) berichten te verzenden en te ontvangen. Deze widget werkt nauw samen met het programma Choqok, het micro-blogging programma van KDE.

Gemeenschap

Deze widget is eveneens standaard aanwezig in KDE en maakt contact met openDesktop gebruikers in de buurt. Als je nog geen openDesktop gebruiker bent, kun je via de widget een account aanmaken. Hoewel deze dienst (nog) niet zo populair is, is de widget en de dienst een must voor open source en linux gebruikers.
Widgets

Widgets op het bureaublad plaatsen

Een widget van het bureaublad verwijderen of instellen

Widgets in het systeemvak plaatsen

Een widget uit het systeemvak verwijderen of instellen

Een widget installeren

Na de installatie moet je de widget nog op het bureaublad of in het systeemvak plaatsen.

Een widget van de computer verwijderen kan door dezelfde werkwijze te volgen. De knop waarmee je daarstraks installeerde noemt nu Deïnstalleren en gebruik je om de widget van de computer te verwijderen.