Tips en Trucs 2013

VLC Tips

VLC is een veelzijdige populaire media speler met veel mogelijkheden. De tips van vandaag tonen enkele van deze mogelijkheden.

Een schermafdruk maken

Bij het bekijken van een video, kan je met de Snapshot mogelijkheid van VLC een schermafdruk van een favoriete scene maken. Klik met de rechtermuisknop op het VLC scherm, beweeg de muis naar het menu Video en klik op de opdracht Snapshot maken.

Met een sneltoets kan je sneller en effici├źnte een schermafdruk maken. Druk Shift + S om een schermafdruk te maken. Links bovenaan verschijnt een miniatuurweergave van de schermafdruk met het volledige pad en de bestandsnaam van de opgeslagen schermafdruk.
Snapshot

Standaard wordt de schermafdruk in het PNG formaat opgeslagen in uw Persoonlijke afbeeldingen map (Pictures). Om het formaat en de map aan te passen, gebruik je in het menu Extra de opdracht Voorkeuren. Selecteer aan de linkerkant de categorie Video en pas de instellingen bij Video-snapshots aan.
Video-instellingen

Een video in het midden starten.

Je kunt met de tijdbalk onderaan het scherm naar een bepaald tijdstip in de video gaan. Je kunt de video ook starten op een bepaald tijdstip in de video (handig om een onderbroken video verder te bekijken). Gebruik in het menu Media de opdracht Meerdere bestanden openen. Selecteer met de knop Toevoegen... een video. Activeer de optie Meer opties weergeven. En vul de Start tijd in.
Media openen

Ondertitels toevoegen

Ondertitels zijn dikwijls opgenomen in het video-bestand en kunnen via het menu Ondertitels > Ondertitelspoor geselecteerd worden. Soms worden ondertitels echter in afzonderlijke bestanden opgeslagen. Deze ondertitels kan je weergeven via het dialoogvenster Media openen (zie bovenstaande tip) of door in het menu Ondertitels de opdracht Ondertitelbestand toevoegen... te gebruiken waarmee je een bestand met ondertitels kunt selecteren.

Bestanden naar een ander formaat omzetten

Gebruik in het menu Media de opdracht Converteren/opslaan... om een video of audio-bestand te converteren naar een ander formaat. Selecteer met de knop Toevoegen... een video- of audio-bestand (als er al een bestand wordt afgespeeld, staat dit bestand reeds standaard in de te converteren lijst met bestanden). Klik onderaan op de knop Converteren/opslaan. Selecteer bij de optie Profiel het doelformaat. Klik op de knop Start om de conversie te starten. Selecteer met de knop Bladeren waar en met welke naam je het geconverteerde bestand wilt opslaan.
Converteren

Video's afspelen in ASCII

Om video in ASCII mode (bijvoorbeeld in een terminal) af te spelen, gebruik je in het menu Extra de opdracht Voorkeuren (sneltoets: Ctrl + p). Selecteer in de categorie Video bij Uitvoer de ASCII art video-uitvoer. Bevestig de aanpassing met de knop Opslaan. Deze aanpassing werkt pas als je VLC herstart.

Uitvoer

Deze instelling staat standaard op Automatisch. Mocht je echter weergave problemen hebben, dan kan je door een andere uitvoer mode te kiezen deze problemen verhelpen. Let wel, sommige uitvoer modes werken intens samen met de grafische kaart en het bijhorende stuurprogramma's, indien je een uitvoermode selecteert die niet compatibel is met uw hardware of geïnstalleerde drivers kan VLC vastlopen (of misschien zelfs uw computer).