Tips en Trucs 2013

Takeoff starter

Je kunt met KDE verschillende starters gebruiken. Takeoff is er één van. Deze tip toont hoe je Takeoff installeert, configureert en als vervanger voor het K Menu (Kickoff) kunt gebruiken.

Takeoff installeren

Takeoff zit niet in de standaard softwarebron van openSUSE en installeer je als volgt:

Om Takeoff in andere talen dan het Engels te kunnen gebruiken, moet je via K Menu > Computer > Software installeren/verwijderen het pakket plasmoid-takeoff-lang installeren. Jammer genoeg is er nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar.

Takeoff in de taakbalk opnemen

Om Takeoff in het paneel onderaan het scherm te plaatsen, voer je de volgende stappen uit:

Takeoff gebruiken

Takeoff werkt zoals elke starter. Klik op de startknop van Takeoff, selecteer een categorie en klik op het pictogram van het te starten onderdeel. Categoriën met meer dan één scherm items, krijgen onderaan het scherm een balk met schermpagina's.

Zoals elke moderne starter kun je op elk gewenst moment een zoekterm intypen. Tijdens het intypen van een zoekterm, worden alle items zichtbaar die de zoekterm in hun naam hebben. Om de rekenmachine te vinden, kan je dus als zoekwoord calc intypen (het programma KCalc bevat het zoekwoord calc). Daar het programma KCalc echter niet het zoekwoord reken bevat, is dit een zoekwoord waarmee je geen resultaten ziet. Conclusie: als je de zoekfunctie gebruikt, moet je de namen van de programma's kennen of Engelse zoekwoorden gebruiken. De zoekfunctie verlaat je door op de groene pijl links bovenaan het scherm te klikken.

Takeoff tunen

Hoewel Takeoff out off the box werkt, is niets plezanter dan een eigen look aan de starter te geven.

Takeoff instellen

Om Takeoff te configureren, klik je met de rechter muisknop op het Takeoff pictogram en klik je op de opdracht Takeoff instellen. Er verschijnt een dialoogvenster, waarin ik de volgende zaken heb aangepast: Instellingen

Bureaubladthema aanpassen

Bij het gebruik van bepaalde achtergronden (bijvoorbeeld met een overwegende donkere kleur, zoals in het voorbeeld hierboven) zijn de teksten van de categorieën niet meer te lezen (zwarte tekst op donkere achtergrond). Om dit probleem op te lossen moet je op zoek naar een ander Bureaubladthema. Takeoff is namelijk een Widget, waardoor het uitzicht bepaald wordt door het gebruikte Bureaubladthema. Een ander passend Bureubladthema stel je als volgt in: Het aanpassen van het Bureaubladthema verandert niet alleen het uitzicht van Takeoff, maar het uitzicht van alle widgets, dus ook uw taakbalk, oude startmenu, enz.

Aangeboden item's en categorieën bewerken

Indien je categorieën wilt bijmaken, moet je het KDE Menu bewerken. In het KDE Menu worden centraal de categorieën met bijhorende items voor alle starters bijgehouden. Het KDE Menu pas je als volgt aan:

De originele K Menu starter verwijderen

Als je Takeoff beter vindt dan de originele K Menu starter, kan je de K Menu starter als volgt uit de taakbalk verwijderen: Dit is het resultaat na het klikken op het Takeoff pictogram:
Takeoff