Tips en Trucs 2013

SpaceFM bestandsbeheerder

SpaceFM is een bestandsbeheerder met uitgebreide instelmogelijkheden en verschillende bestandspanelen. SpaceFM is een bestandsbeheerder gebaseerd op PCManFM (de bestandsbeheerder van de LXDE gebruikersomgeving voor minder krachtige computers), waarbij enkele ontwikkelaars hun eigen weg gingen.

De SpaceFM bestandsbeheerder heeft de volgende kenmerken:

SpaceFM installeren

SpaceFM zit niet in de standaard softwarebron van openSUSE en installeer je als volgt:

SpaceFM gebruiken

Via het K menu start je SpaceFM via Programma's > Systeem > Bestandsbeheerder > Bestandsbeheerder (SpaceFM). Let ook op het meegeleverde zoekprogramma File Search Utility (SpaceFM Bestand zoeken).

SpaceFM toont naar keuze twee verticale panelen, twee horizontale panelen of een combinatie van twee horizontale en twee verticale panelen (dus maximaal vier panelen). De panelen activeer je met behulp van de vier vinkpictogrammen rechts van de menubalk. Binnen elk paneel kan je met meerdere mappen werken door gebruik te maken van Tabbladen (groen pluspictogram in de werkbalk)
Verticaal splitsen

De Werkbalk is via het eerste werkbalkpictogram (blad met potlood) > Linkergereedschapsbalk > naar wens aan te passen. De weergave stel je in via een rechter muisklik in het bestandenpaneel via het submenu Weergave. De venstertitel en -pictogram stel je in via het menu Weergave > Venstertitel (Vensterpictogram). Via het menu Weergave > Voorkeuren verzorg je het uitzicht en de werking van SpaceFM om uiteindelijk een bestandbeheerder te ontwerpen waarmee je tevreden en efficiënt kunt werken. Het tabblad Bureaublad gebruik je om het opzetten van de bureaublad omgeving aan SpaceFM over te laten. Dit is geen aanrader voor wie met Gnome of KDE werkt. Deze bureaubladomgevingen hebben betere voorzieningen dan deze van SpaceFM. En daarenboven moet je de standaard gebruikte bureaubladomgeving eerst uitschakelen om deze van SpaceFM te kunnen gebruiken. En dit is geen risicoloze onderneming.
SpaceFM

SpaceFM gebruikt selecteren terwijl je typt, waarmee je snel bestanden en/of mappen in een map kunt opsporen. Naast de bestandbeheerder bevat het SpaceFM pakket een applicatie om bestanden en mappen op uw systeem te zoeken (File Search Utility). Het SpaceFM zoekprogramma is zelfs in staat de inhoud van bestanden te doorzoeken naar tekstfragmenten.

Conclusie

Velen zullen de uitgebreide instelmogelijkheden appreciëren, anderen vinden dit in het begin verwarrend. Als je daarentegen op zoek bent naar een lichtgewicht bestandsbeheerder, dan is SpaceFM zeker een goede keuze.