Tips en Trucs 2013

Rosa KDE thema

Onder het motto, het oog mag ook wat, gaan we het KDE thema Oxygen vervangen door het ROSA thema. Deze operatie is niet zo moeilijk, maar kan lelijk tegenvallen. Wat voor mij een mooiere werkomgeving is, is voor iemand anders misschien niet om aan te zien. Over smaken valt nu eenmaal niet te discussiëren.

Pictogrammen

De KDE Oxygen pictogrammen zijn scherp en hard.
KDE Oxygen pictogrammen in Dolphin
De ROSA pictogrammen zijn zachter en en glanzender.
ROSA pictogrammen in dolphin
Het ROSA thema wordt gebruikt door de distributies Mandriva en ROSA Desktop en is gebaseerd op het Elementary thema ontworpen door Daniel Foré.

ROSA pictogrammen installeren

De ROSA pictogrammen zitten niet in de standaard softwarebron van openSUSE en installeer je als volgt:

ROSA pictogrammen activeren

Bij het starten van de bestandsbeheerder Dolphin merk je dat voor bestanden, mappen en speciale mappen de Oxygen pictogrammen worden gebruikt. Dit kan dit oplossen de sneltoetsen Ctrl++ en Ctrl+- te gebruiken om de pictogrammen in- en uit te zoomen. Voor speciale mappen en bestanden, volg je de hieronder beschreven werkwijze.

Deze werkwijze kan je ook gebruiken om pictogrammen van Plaatsen (in het linker paneel) met de opdracht 'plaats' bewerken... aan te passen.

Widget-stijl QTCurve

De widget-stijl bepaalt het gedrag en het uitzicht van alle vensteronderdelen zoals tabbladen, keuzerondjes, groeibalken, knoppen, enz.

Kleuren

Bij elk thema horen bijpassende kleuren.

Lettertypen

Bij elk thema horen bijpassende lettertypen.

Vensterdecoraties

De vensterdecoraties bepalen het uitzicht van de vensters.

Bureaubladthema

Het Bureaubladthema bepaalt het uitzicht van uw Plasma Bureaublad en alle bijhorende onderdelen zoals de widgets.

Cursorthema

Het cursorthema bevat pictogrammen voor de verschillende cursors.

Opstartscherm

Het opstartscherm krijg je te zien bij het opstarten van KDE.

Bureaubladachtergrond

Nu we het opstartscherm hebben aangepast, zorgen we voor vloeiende overgang naar KDE door dezelfde bureaubladachtergrond in te stellen.

Conclusie

Het uitzicht en het gedrag van uw KDE omgeving is tot in het oneindige aan te passen. Deze tip toont slechts een heel klein gedeelte. Het tunen van de KDE omgeving is leuk, maar heeft ook schaduwkanten. Zo gedraagt een aangepaste KDE omgeving zich enigszins anders en voor wie verschillende systemen heeft (of anderen te hulp schiet) telkens weer wennen aan te standaard omgeving. Sommige aanpassingen storen sommige programma's (vooral programma's die niet tot de KDE omgeving horen en/of programma's die het niet nauwgezet de overeengekomen standaarden volgen). Tijdens de voorbereidingen bij het schrijven van deze tip bleek Firefox bij het aanpassen van het hier niet beschreven GTK2-thema constant te craschen. Zorg dus steeds dat je noteert wat en hoe je een systeem aanpast, zodat je later terug naar de oorspronkelijke configuratie kunt terugkeren.
ROSA thema