Tips en Trucs 2013

De Rodent bestandsbeheerder

Dolphin is de standaard bestandsbeheerder in de grafische omgeving KDE. Veel KDE gebruikers hebben nog nooit een alternatieve bestandsbeheerder gebruikt, of zijn zelfs niet op de hoogte van hoogwaardige alternatieven.

Hoe uitbreidbaar en instelbaar Dolphin ook mag zijn, het voldoet niet aan de eisen van zware gebruikers. Behoor je tot die veeleisende gebruikers, probeer dan Rodent eens.

Waarom kiezen voor Rodent?

Rodent werkt snel en heeft veel mogelijkheden. Rodent werkt soms anders dan Dolphin, maar dit gaat nooit ten koste van efficiëntie. Je moet dus in het begin wat wennen aan Rodent, maar na een tijdje zal Rodent je als een perfecte dienaar bijstaan in het beheer van uw bestanden en mappen.

Rodent installeren

De Rodent bestandsbeheerder zit niet in de standaard softwarebronnen van openSUSE en installeer je als volgt:

Rodent start je via het K menu (Programma's > Systeem > Bestandsbeheerder > Rodent) of via de sneltoets Alt+F2 (typ rodent en druk Return). Bij de eerste start verschijnt een Welcome! dialoogvenster met informatie waar de instellingen bewaard worden. Na het klikken op de OK knop en even geduld verschijnt het Rodent venster.

Rodent heeft enkele unieke kenmerken die iedereen kan gebruiken. Zoals de programmastarter die je via een rechter muisklik kunt bereiken.
Rodent programmastarter

Zoals je ziet, kan je door rechts te klikken op de vrije ruimte op een snelle, eenvoudige en eficiënte manier alles bereiken. Handige zaken zoals Open terminal here bereik je zo sneller dan in Dolphin.

Het eerste onderdeel dat je misschien wilt aanpassen, zijn de gebruikte pictogrammen. In de Personal settings kan je door het inschakelen van de optie Icon Theme Specification (oxygen) de systeempictogrammen van KDE in Rodent gebruiken.
Rodent instellingen

Met de instelschuif onderaan rechts in het venster kan je de grootte van de pictogrammen aanpassen.
Rodent pictogramgrootte

De krachtige mogelijkheden van Rodent worden pas echt zichtbaar wanneer je een bestand aanwijst. Rodent toont bij het aanwijzen een miniatuur van documenten en afbeeldingen, waardoor je snel kunt beoordelen wat een bestand bevat. Bij het aanwijzen van een map wordt een lijst met de inhoud van de map weergegeven.
Rodent PDF miniatuur
Rodent miniatuur met mapinhoud
Rodent foto miniatuur
Rodent snelmenu
Rodent ogg muziek

Rodent steekt zijn halve terminal natuur niet weg. Bijna alle bewerkingen die je Rodent laat uitvoeren, verschijnen onderaan in een terminal deelvenster. In het terminal deelvenster kan je opdrachten typen en laten uitvoeren. Rodent werkt dus in twee richtingen!
Rodent terminal deelvenster

Rodent is geen geschikte bestandsbeheerder voor beginnende Linux gebruikers, maar is zeker de aandacht waard van elke gevorderde gebruiker. Rodent is gemaakt voor wie weet wat ze doen en een eenvoudige toegang wensen tot de krachtige linux bestandsbeheermogelijkheden. Rodent is een snelle, moderne en efficiënte bestandsbeheerder.

Iedereen zou Rodent een week moeten gebruiken om daarna te beslissen of ze Rodent verder willen gebruiken.