Tips en Trucs 2013

PDF's presenteren met Impressive

Impressive is een programma waarmee je slides kunt weergeven. En dit met meer stijl dan Libreoffice en OpenOffice Impress of gelijkaardige programma's. De slides worden met oogverblindende, maar rustige overgangen gepresenteerd. Daarnaast biedt Impressive enkele handige hulpjes voor presentaties.

Een presentatie voor Impressive maken is heel eenvoudig. Exporteer uw presentatie vanuit om het even welk programma naar een PDF bestand, en klaar is kees. Impressive is dus eigenlijk een PDF viewer met presentatie mogelijkheden en rustige overgangen.

Impressive is een Python programma en gebruikt Xpdf (bij voorkeur) of GhostScript om PDF bestanden weer te geven. OpenGL zorgt voor de hardware versnelde grafische effecten in Impressive.

Installatie

Impressive is beschikbaar in verschillende softwarebronnen en kan via de gewone standaardprocedures van uw distributie geïnstalleerd worden.

In openSUSE installeer je Impressive als volgt: Om Impressive met het PDF bestand linux1sp11.pdf in de map Downloads te starten ga je als volgt te werk:

De mogelijkheden

Overzicht

Na het geven van een presentatie kan het publiek vragen stellen. Om een vraag beter te beantwoorden is het dikwijls nodig om een slide opnieuw weer te geven.

In Impressive druk je op de Tab toets en de huidige slide wordt uitgezoomd, waardoor tegels van alle slides tevoorschijn komen. Met een klik op een tegel zoom je in op de slide tot deze schermvullend wordt weergegeven.

Overzicht

Markeren

Om de aandacht van het publiek op een specifiek onderdeel van de slide te focussen, sleep je met de muis een kader rond het te benadrukken deel. Bij het loslaten van de muisknop wordt het niet benadrukte deel buiten de selectie wazig en donker weergegeven, de inhoud van de geselecteerde blok blijft goed leesbaar.

Markeren

Per slide kan je meerdere stukken selecteren en benadrukken. Om een benadrukt onderdeel niet langer te benadrukken, klik je er met de rechter muisknop op. De pagina wordt opnieuw helemaal scherp en goed leesbaar bij het verwijderen van het laatste benadrukte onderdeel.

Bij het verlaten van een slide worden alle benadrukte onderdelen automatisch verwijderd. Indien je de benadrukte delen bij het later opnieuw weergeven van dezelfde slide opnieuw wilt zien, moet je deze voor het verlaten van de slide opslaan met een druk op de S toets. Zelfs na het afsluiten van Impressive zal bij een volgend gebruik van Impressive de slide de benadrukte onderdelen opnieuw weergeven.

Schijnwerper

Het markeren van onderdelen van een slide is handig, maar soms zijn er situaties waarbij een dynamische manier van benadrukken beter werkt. Bij het drukken op de Enter toets verschijnt een schijnwerper die de muis volgt.

De schijnwerper wordt groter bij het drukken op de + toets, kleiner bij het drukken op de - toets.

Schijnwerper