Tips en Trucs 2013

OwnCloud kant en klaar

Met ownCloud kan je thuis een eigen Cloud systeem opzetten. Hoewel ownCloud een stevige reputatie heeft, wil je ownCloud eerst even uitproberen. Dat kan met een ownCloud appliance. Een appliance is een compleet voorgeïnstalleerd computersysteem die je op verschillende manieren kunt opstarten en gebruiken. Prachtig zou je zo denken, maar er zitten een paar addertjes onder het gras. Om een appliance voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken, gebruikt men standaard instellingen. In sommige gevallen zijn deze standaard instellingen zeer storend, ik denk dan aan de bij ons gebruikte AZERTY toetsenborden en de in appliance's ingestelde standaard QWERTY toetsenborden. Het aanpassen van zo'n instelling is echter een stuk eenvoudiger dan het installeren van ownCloud en de ondersteunende software.

Zo'n appliance kan je op verschillende manieren gebruiken. Ze bestaan in de vorm van ISO-bestanden (om op een DVD te branden), in de vorm van USB en harde schijf images (om te starten van een USB stick of harde schijf), in de vorm van automatisch installerende ISO-bestanden en USB-images (om na het opstarten met een gebruiksvriendelijk installatieprogramma op de harde schijf te installeren). Naast deze images bestaan er ook kant en klare versies voor virtuele computers zoals VMware, VirtualBox, KVM, Microsoft Hyper-V (Windows Virtual PC), XEN en in het Open Virtualization Format. De meest eenvoudige manier om een appliance te starten is via de Cloud. De Cloud manier is de eenvoudigste, maar ook de traagste. Bij de Cloud versie start je de appliance op een server op het internet (op de servers van SUSE) en wordt de uitvoer (scherm) in de browser weergegeven.

Het gebruik van virtualisatie zoals VMware en VirtualBox is iets moeilijker, maar veel sneller en benadert veel beter de werkelijkheid. Ten slotte wil je later ownCloud op een oude computer, laptop of netbook (waarbij de laatste de energiezuinigste is) installeren en gebruiken.

VMware en VirtualBox ken ik, maar de in de kernel ingebakken KVM virtualisatie nog niet. M.a.w. ik wil vandaag de ownCloud appliance met KVM starten.

Voorbereiding

De appliance downloaden

De ownCloud appliance is afkomstig van SUSE Studio. Deze site laat u toe in de Cloud (op de servers van SUSE) zelf appliance's aan te maken, op te slaan en te verdelen. De enige gebruiksvoorwaarde is dat je je moet aanmelden (inloggen). De appliance ownCloud in a box van Cornelius Schumacher is gebaseerd op openSUSE 12.3 32-bit x86 en is dus geschikt om op alle x86 gebaseerde computers te werken. Daarbij koos ik voor de USB & disk image versie (deze kan ik met KVM virtualisatie testen en uiteindelijk ook op een harde schijf van een computer plaatsen voor definitief gebruik).

KVM installeren

KVM virtualisatie is enkel mogelijk op systemen waarbij de processor hardware virtualisatie ondersteunt, dit kan je testen met de volgende opdracht:

egrep '(vmx|svm)' /proc/cpuinfo

Als deze opdracht niets weergeeft, ondersteunt de processor geen hardware virtualisatie of is deze in de BIOS uitgeschakeld.

OwnCloud appliance installeren

Appliance aanvullen en aanpassen

Een appliance wordt meestal in een minimum systeem aangeboden. Om een AZERTY toetsenbord te configureren, gaan we het configuratieprogramma YaST toevoegen en gebruiken:

Dit werkt een stuk aangenamer en vlotter. Nu YaST geïnstalleerd is, kan je vlot andere aanpassingen uitvoeren.

KVM en netwerkverbindingen

Nu de appliance werkt, blijkt ownCloud niet bereikbaar. Dit is te wijten aan de standaard te eenvoudige netwerkverbinding van de KVM virtualisatie. We hebben namelijk een brug nodig tussen de virtuele netwerkverbinding van KVM en de fysieke netwerkverbinding van uw computer.

Een netwerkbrug aanmaken
De ownCloud appliance starten met een actieve netwerkbrug

EOF

Even samenvatten: