Tips en Trucs 2013

OcenAudio: een eenvoudige geluidsbewerker

OcenAudio is een cross-platform gebruiksvriendelijke, snelle audio editor. Het is de ideale software voor mensen die zonder complicaties geluidsbestanden willen bewerken of analyseren. Daarnaast bevat OcenAudio krachtige mogelijkheden voor de gevorderde gebruikers.

Deze software is gebaseerd op het Ocen Framework, een krachtige bibliotheek ontwikkeld om audio bewerking en analyse op verschillende platformen te vereenvoudigen en te standaardiseren.
ocenaudio

OcenAudio Mogelijkheden

VST plugin ondersteuning
OcenAudio ondersteunt VST (Virtual Studio Technology) plugins, waardoor de gebruikers toegang krijgen tot massa's effecten. Zoals de ingebouwde effecten, werken de VST effecten realtime waardoor het instellen veel eenvoudiger wordt.
Realtime voorbeluisteren van effecten
Effecten zoals toonregeling, versterking en filteren zijn een belangrijk onderdeel van geluidsbewerking. Zonder te luisteren naar het bewerkte geluid is het instellen om het beoogde doel te bereiken door enkel de instellingen aan te passen, niet zo eenvoudig. Om het instellen van de effecten te vereenvoudigen, kan je in OcenAudio het bewerkte geluid voorbeluisteren terwijl je het signaal aan het instellen bent.
Graphic Equalizer
Cross-platform ondersteuning
OcenAudio is beschikbaar voor alle grote besturingssystemen: Microsoft Windows, Mac OS X en Linux. Op elk platform wordt vanuit een gemeenschappelijke bron een pakket aangemaakt om zo een snel en naadloos met het systeem samenwerkend geheel te bekomen. Alle versies van OcenAudio hebben dezelfde mogelijkheden en grafische omgeving waardoor het werken met OcenAudio op alle platforms op dezelfde manier verloopt.
De OcenAudio ontwikkeling gebruikt de krachtige audio bewerkings-, analyse- en manipulatiemogelijkheden van het Ocen Framework. Daarnaast gebruikt OcenAudio het QT framework, een veel gebruikte cross-platform bibliotheek.
Meerdere selecties voor delicate aanpassingen
Om sneller complexe geluidsbestanden te bewerken, gebruikt OcenAudio multi-selectie. Daarmee kan je gelijktijdig verschillende fragmenten van een audio bestand beluisteren, aanpassen en zelfs effecten op loslaten.
Een voorbeeld: om de fragmenten waarbij de geïnterviewde persoon aan het woord is te normaliseren, selecteer je de fragmenten en pas je het effect normaliseren toe.
Efficiënt bewerken van grote bestanden
OcenAudio heeft geen beperkingen wat betreft de lengte of het aantal te bewerken geluidsbestanden. OcenAudio gebruikt een geavanceerd geheugenbeheer waarbij het programma de audio bestanden open houdt zonder het geheugen van de computer sterk te belasten. Zelfs in bestanden met verschillende uren geluid, worden standaard bewerkingen zoals kopiëren, knippen en plakken bijna ogenblikkelijk uitgevoerd.
Volledig functioneel spectrogram
Naast een prachtige weergave van de golfvorm heeft OcenAudio een krachtige en complete spectogram weergave. In deze weergave kan je het spectrum van uw audio met verbluffende helderheid analyseren.
Gevorderde gebruikers zullen verwonderd constateren dat de spectogram instellingen realtime uitgevoerd worden. De weergave wordt ogenblikkelijk aangepast na het instellen van bijvoorbeeld het aantal frequentiebanden, venster type en grootte en het dynamisch bereik.

Installatie

OcenAudio heeft een voor Linux gebruikers afwijkende installatieprocedure:

Start OcenAudio via het K menu > Alle programma's > Multimedia > Audio Editor.