Tips en Trucs 2013

Juk, een lichtgewicht Qt muziekspeler voor KDE

Juk is een lichtgewicht Qt muziekspeler. Met lichtgewicht bedoelen we dat de muziekspeler het systeem veel minder belast dan de standaard Amarok muziekspeler. Zo gebruikt Juk maar 36 MB werkgeheugen (Amarok 76 MB), Juk neemt op de harde schijf maar 1,6 MB ruimte in (Amarok 32,6 MB).
JuK

Juk installeren

Juk maakt deel uit van KDE en wordt dus door de meeste distributies in de standaard softwarebron opgenomen. In openSUSE 12.2 installeer je Juk als volgt:

Na de installatie kun je Juk starten via K menu > Programma's > Multimedia > Audiospeler > Muziekspeler.

De mogelijkheden van Juk

Lichtgewicht betekent niet alleen een lichte systeembelasting, maar ook minder mogelijkheden. De mindere systeembelasting gaat dus ten koste van de mogelijkheden.

Er is geen Last FM ondersteuning, enz.

De Collectielijst wordt bij de eerste start van het programma samengesteld met muziekbestanden die in map Muziek van uw Persoonlijke map staan. Met een rechter muisklik in het paneel van de Collectielijst kun je de Weergavemodi instellen naar estandsysteur (duidelijk een vertaalfout) waardoor de collectie in een boomstructuur wordt weergegeven. De boomstructuur bevat drie takken: Artiesten, Genres en Albums waarin uw muziek volgens deze criteria gegroepeerd is. Dubbelklik op een onderdeel in de Collectielijst om de bijhorende muziek in het rechter deelvenster te laten verschijnen.

Dubbelklik op een muziekstuk in het rechter deelvenster om naar de muziek te luisteren. Om een eigen afspeellijst samen te stellen, selecteer je in het rechter deelvenster de muziek en klik je met de rechtermuis in dit deelvenster om in het snelmenu de opdracht Afspeellijst aanmaken van geselecteerde items... uit te voeren.

Met een rechter muisklik op een kolom (onderdeel) van een track (muziekstuk) kun je in het snelmenu de tag informatie aanpassen met de opdracht 'Tagnaam' bewerken waarbij Tagnaam in elke kolom een andere invulling krijgt.

Ook een hoesafbeelding kun je op dezelfde manier instellen. Zo'n hoesafbeelding wordt in de bovenste balk links van de titel van het muziekstuk weergegeven.

Muziekspelers zoals Juk blijven verder spelen als je ze via de sluitknop in de titelbalk sluit. Via een pictogram in het systeemvak (onderaan het scherm links van het klokje) kun je Juk verder bedienen. Dit pictogram aanwijzen, toont de hoes, artiest en titel van het afspelende muziekstuk. Klik op het pictogram om het hoofdvenster weer te geven of terug te verbergen. Rechtsklikken op het pictogram toont een snelmenu met een eenvoudig bedieningspaneel.

Naast het gewoon afspelen van muziekstukken heeft Juk enkele extra's zoals een vloeiende overgang tussen de muziekstukken, het afspelen van de muziekstukken in een willekeurige volgorde, herhalend afspelen, enz. De meeste van deze extra functies kun je ontdekken via de vele snelmenu's (rechts op een onderdeel klikken).

Conclusie

Juk is ideaal op een wat minder krachtige computer voor een niet zo veeleisende muziekliefhebber. Juk is uitermate gebruiksvriendelijk. Als kleinere broer van Amarok met zijn vele functies heeft Juk wel degelijk een bestaansrecht. Niet iedereen is immers hoofdzakelijk met muziek op zijn computer bezig, voor sommigen is het gewoon iets wat een computer toevallig ook kan.