Tips en Trucs 2013

Afbeeldingen vergelijken met Geeqie

Fotografie wordt soms gebruikt om verschillen op te sporen. Veel afbeeldingenviewers hebben het daar moeilijk mee. Je moet de viewer meestal tweemaal starten en hun vensters zo schikken en aanpassen dat ze beide te vergelijken foto's naast of onder elkaar weergeven. Elke zoom of schuif opdracht moet dan in beide vensters uitgevoerd worden. Als je de vensterposities niet in uw grafische omgeving kunt vastzetten (of laten onthouden), moet je bij elke vergelijking van foto's de twee viewervensters telkens opnieuw herschikken. Foto's vergelijken is met Geeqie een stuk eenvoudiger.

Installatie

De installatie is eenvoudig omdat de meeste distributies het pakket in hun standaard softwarebronnen hebben staan. In openSUSE 12.3 installeer je Baobab als volgt:

Jammer genoeg zit het pakket geeqie niet meer in de standaard softwarebronnen van openSUSE 13.1, maar wel in de extra softwarebronnen op de softwaresite van openSUSE.

Afbeeldingen openen

Start Geeqie (Kickoff > Alle programma's > Grafisch > Viewer > Afbeeldingen-viewer) en maximaliseer het venster. Je ziet een driedelig venster met links bovenaan een paneel met de mappenstructuur, daaronder een paneel met de bestanden in de geselecteerde map en rechts een groot afbeeldingenpaneel.

Selecteer een map met afbeeldingen en kies een afbeelding. Druk op de Control toets en kies een tweede afbeelding om te vergelijken.

Gebruik in het menu Beeld > Splits de opdracht Horizontal of Vertical om de twee geselecteerde afbeeldingen respectievelijk onder of naast elkaar te plaatsen. Dit kan sneller door gebruik te maken van de sneltoetsen e (Horizontal) of u (Vertical).

Afbeeldingen vergelijken met Geeqie

Met de opdracht Quad in met menu Beeld > Splits kan je zelfs vier afbeeldingen weergeven en vergelijken.

Afbeeldingen vergelijken

Om de mappen en bestandenpanelen te verbergen, gebruik je de sneltoets Control + h. Nu neemt het afbeeldingenpaneel het volledige gemaximaliseerde Geeqie venster in.

Om de actieve afbeelding (met benadrukte rand) in en uit te zoomen, druk je = om in te zoomen en - om uit te zoomen. De zoomstappen zijn in het menu Bewerken > Voorkeuren met de opdracht Voorkeuren... op het tabblad Afbeelding in te stellen. Om beide afbeeldingen gelijktijdig in- of uit te zoomen, gebruik je de sneltoetsen + om in te zoomen en _ (underscore) om uit te zoomen. Geeqie noemt dit Verbonden Zoom.

Om de actieve afbeelding te verschuiven, gebruik je de pijltjestoetsen op uw toetsenbord. Om beide afbeeldingen tegelijkertijd te verschuiven, gebruik je de sneltoetsen Shift + pijltoets. Verbonden schuiven!

Om een afbeelding te vervangen door een andere, druk je op de sneltoets l en de map- en bestanden panelen verschijnen boven het afbeeldingenpaneel in een apart venster.

Zoomen en schuiven

... en nog veel meer

De Geeqie ontwikkelaars hebben nog veel meer bruikbare functies in hun viewer ingebouwd. Zo kan je met je muiswiel op een bepaalde plaats op de afbeelding in- en uitzoomen. De meeste bewerkingen kan je uitvoeren via het menu, met sneltoetsen of via het snelmenu. Op de website van Geeqie staat een uitgebreide handleiding. Een beperkte versie kan je in het menu Hulp bij de opdracht Sneltoetsen raadplegen.

Naast de vele klassieke functies valt vooral de eenvoud waarmee je meerdere afbeeldingen kunt weergeven en manipuleren op. Geeqie is daarin door andere viewers niet te evenaren.