Tips en Trucs 2013

Afbeeldingen zonder verlies bijsnijden met CropGUI

Gimp is het meest gebruikte open source programma om foto's en afbeeldingen te bewerken. Het is een zeer krachtig programma, maar als je enkel een JPEG afbeelding zonder kwaliteitsverlies moet bijsnijden is Gimp teveel van het goede. Dan gebruik je CropGUI.

Zoals de naam doet vermoeden is CropGUI een grafisch Python programma om afbeeldingen bij te snijden. M.a.w. één programma, één functie. Je zult CropGUI niet in de softwarebronnen van uw distributie terugvinden. Ook niet als uitvoerbaar programma. Maar enkel in een met tar en gzip gecomprimeerde map, die je zelf moet installeren. De installatie is zoals het gebruik van CropGUI zeer eenvoudig.

Installatie

CropGUI is een Python programma. Python programma's zijn eigenlijk scripts (tekstbestanden met python opdrachten) waardoor je die op een andere manier moet installeren. Python is een zeer populaire programmeertaal en is in de meeste distributies standaard geïnstalleerd.

Je kunt CropGUI nu eenvoudig starten door in de grafische omgeving vanuit een bestandsbeheerder zoals Dolphin in de map cropgui in uw Persoonlijke map te klikken op het bestand cropgtk.py.

Werken met CropGUI

Start CropGUI en selecteer een JPEG afbeelding.

Afbeelding selecteren

Selecteer het uit te snijden gedeelte met behulp van de grepen (randen en hoeken van de heldere selectie verslepen).

Uitsnede selecteren

Bevestig het bijsnijden door in de werkbalk op de knop Crop (schaar) te klikken.

Onmiddellijk na het uitsnijden, krijg je opnieuw het dialoogvenster om een volgende afbeelding bij te knippen. Klik op de knop Afsluiten om het bijsnijden van afbeeldingen te beëindigen.

De bijgesneden afbeelding wordt automatisch in de map van de originele afbeelding opgeslagen en kreeg als naam de naam van het originele bestand aangevuld met -crop.

Opgelagen uitgesneden afbeelding