Tips en Trucs 2013

De krachtige HTML editor Bluefish

Deze site gebruikt HTML, PHP, JavaScript en nog wat andere code. Als het ontwerpen en schrijven van webpagina's uw hobby is, wil je geen honderden euro's uitgeven aan software om die webpagina's aan te maken. Vandaag toon ik waarmee ik deze site maak, Bluefish. Bluefish kan zelfs concurreren met grote namen in de webdesign wereld. Bluefish krijgt bij mij zelf voorrang op de grote spelers die door hun logge structuur het snel evoluerende internet niet kunnen volgen en nog steeds verouderde technieken aanbevelen. Bluefish is ook veel gebruiksvriendelijker dan de 'grote' HTML editors.

Bluefish is geschreven in C en gebruikt de GTK+ grafische omgeving, waardoor deze op alle veel gebruikte besturingssystemen werkt. Je kunt Bluefish gebruiken op Linux, Windows, Solaris en Mac. Bluefish ondersteunt verschillende talen, waaronder het nederlands (inclusief een spellingscontrole voor de tekst op uw webpagina's). Bluefish kan je gebruiken als een eenvoudige tekst editor, maar ook als een complete IDE. Ondanks deze flexibiliteit blijft Bluefish intuïtief en gebruiksvriendelijk te bedienen. Het schrijven van code in Bluefish wordt zo een rustige en aangename ervaring.

Bluefish ondersteunt de volgende programmeertalen: C/C+ +, CSS, CFML, gettext PO, HTML, Java, JavaScript, JSP, Perl, PHP, Python, Ruby, Shell, SQL, XML, en nog vele andere. Alle door Bluefish ondersteunde programmeertalen genieten van de in Bluefish ingebouwde functies. Zo krijgen verschillende onderdelen verschillende kleuren waardoor tags en hiërarchie veel duidelijker wordt. Autocompletion zorgt voor tijdwinst bij het intypen van code. Toegang tot online documentatie voor de verschillende programmeertalen. En nog zoveel meer.

Eveneens belangrijk is de snelheid waarmee Bluefish reageert, tot 50% sneller dan gerenommeerde IDE's. Bluefish maakt bij het aanpassen van een bestand steeds reservebestanden aan, waardoor het herstellen van een bestand steeds mogelijk is. De reservebestanden laat ik staan tot ik de aanpassingen heb getest en gepubliceerd. Zo weet ik op elk moment welke bestanden reeds gepubliceerd zijn. Of je nu werkt aan Joomla sjablonen met CSS, of je schrijft PHP programma's, of je schrijft JavaScript programma's, of gewone HTML pagina's of een combinatie van dit alles, Bluefish zorgt steeds voor een aangename werkomgeving. Hoewel Bluefish ontworpen voor Gnome is de software goed in de verschillende besturingssystemen geïntegreerd.

Webdesigners (en -ontwikkelaars) moeten Bluefish zeker eens uitproberen. Hoewel de software op het eerste gezicht eenvoudig overkomt, heeft het pakket veel mogelijkheden. Z'n eenvoud is volgens mij zelfs een pluspunt. De eenvoudige bediening belet niet dat je mooie en gebruiksvriendelijke webpagina's kunt maken. Of kun je zoals de gerenommeerde webontwikkelpakketten maar spreken van een waardevolle omgeving als deze moeilijk te bedienen is.

Deze keer geen afbeeldingen, maar een video. Deze video toont de nieuwe mogelijkheden, jammer genoeg is de uitleg in het Engels. Indien je gewoon bent om met KDE te werken, wel deze video toont Bluefish in actie onder Gnome ('t is eens iets anders).