Tips en Trucs 2013

Baobab een boom om uw schijfgebruik te ontdekken

Uw schijf in het oog houden is altijd belangrijk, zeker nu we massa's gegevens bewaren. Bekijk uw persoonlijke documenten en programma's en je zult versteld staan hoeveel schijfruimte ze innemen. Baobab is een grafisch programma waarmee je het schijfgebruik kunt analyseren. Baobab helpt je dus bij het beheren van uw schijf en dit zonder veel moeite.

Installatie

De installatie is eenvoudig omdat de meeste distributies het pakket in hun standaard softwarebronnen hebben staan. In openSUSE 12.3 installeer je Baobab als volgt:

Baobab gebruiken

Baobab is een Gnome programma en verschijnt niet in het K menu (KDE). Het niet verschijnen van Baobab in het K menu is te wijten aan een instelling (zie verder voor een oplossing). Je kunt in KDE Baobab opstarten via de moderne manier door de sneltoets Alt + F2 te drukken, baobab te typen en daarna op het zoekresultaat baobab uitvoeren te klikken. Baobab start zonder verdere configuratie en is direct klaar voor gebruik. Je kunt Baobab gebruiken om de Persoonlijke map, het bestandssysteem, een specifieke map en zelfs een op het netwerk gedeelde map te analyseren.

Je kunt het schijfgebruik op twee verschillende manieren weergeven: Rings Chart of Treemap Chart (knopjes onderaan rechts). Deze weergaven visualiseren op een efficiƫnte manier de grootte van de bestanden. De kleuren benadrukken daarbij de grootte van de bestanden (hoe groter de ingenomen ruimte, hoe meer de kleur naar rood verschuift). Baobab doorloopt de mappen recursief waardoor je op een map kunt klikken om de structuur van de onderliggende map te visualiseren.
Rings Chart

Het venster bestaat uit drie onderdelen: in het menu selecteer je wat je wilt analyseren, links staat de boomstructuur en rechts een grafische voorstelling van de boomstructuur.
Treemap Chart

Eveneens handig zijn in het menu Beeld de opdrachten Alles uitvouwen en Alles opvouwen. Het menu Analyseren spreekt voor zich, selecteer een opdracht en de scan start automatisch. Bij de opdrachten Scan Folder... en Scan Remote Folder... moet je nog een te scannen (gedeelde) map opgeven. Om gedeelde netwerkmappen te scannen gebruikt Baobab de nautilus-connect-server (m.a.w. in KDE alleen te gebruiken als je het Gnome pakket nautilus installeert). Voor gedeelde mappen ondersteunt Baobab SSH, FTP (open en secured), WebDav (HTTP en HTTPS) en zelfs gewone URL's. Telkens moet je de standaard parameters opgeven: protocol, server, poort, gebruikersnaam, wachtwoord, enz. Daarna wordt een scan gemaakt, die weliswaar langer duurt (afhankelijk van de netwerksnelheid), waarna een grafische voorstelling wordt weergegeven.
Verbinden met server

Conclusie

Baobab is een zeer eenvoudig en krachtig hulpmiddel. De grafische voorstelling met kleurversterking is zeer goed gevonden. De tijd nodig om een scan te maken, valt mee en verloopt soepel. Voor mensen die zich ongemakkelijke voelen in een terminal is Baobab een prachtig hulpmiddel om uw schijf beter te beheren.

K menu integratie

Baobab staat nu in het K menu onder Programma's > Systeem > Bestandssysteem > Schijfgebruik.