Tips en Trucs 2012

VLC en recente distributies

Reeds bij openSUSE 12.1, bleek na een update van VLC, VLC opeens bepaalde video's niet meer te kunnen weergeven. Ik gebruik daarbij de voor openSUSE aangemaakte softwarebron bij VLC zelf. Deze softwarebron gebruik je door op de site van VLC onderaan de pagina te klikken op de koppeling VLC voor openSUSE. Om VLC te installeren, klik je op de bij uw openSUSE versie horende knop Install VLC. Na het opvolgen van de aanwijzingen van de 1-click installer is de VLC mediaspeler geïnstalleerd.

De VLC mediaspeler is gekend om zijn ondersteuning van bijna alle video- en audioformaten en zijn eenvoudige installatie. Groot is de teleurstelling als je merkt dat VLC opeens de meeste video's niet kan weergeven.
Fouten

Oplossingen

Een eerste oplossing bestaat uit het installeren van VLC vanuit een andere softwarebron. PackMan is zo'n alternatieve softwarebron. Deze softwarebron verzamelt alle software die niet door openSUSE wordt aangeboden. Dit is dan ook het grote nadeel. Je krijgt een softwarebron die veeeeeeeeeeeeeeeeeel meer dan alleen VLC aanbiedt. En daarbij is de methode van installeren niet even vriendelijk als van de VLC softwarebron. Daarbij komt dat de door PackMan aangeboden versie niet de meest recente is. Met andere woorden enkel aan te raden als je nog andere software van PackMan wilt installeren.

Grafische oplossing

Na wat speurwerk in het softwarebeheer van YaST2 (Kmenu > Computer > Software installeren/verwijderen) bleek de oorzaak te liggen aan een versieconflict. Schakel met de meerkeuzeknop Beeld naar de weergave van de Bronnen. Selecteer de softwarebron SuSE. Selecteer onderaan het tabblad Versies. Bij het doorlopen van de geïnstalleerde pakketten bleek het pakket libavutil51 niet van de VLC softwarebron afkomstig, maar van de openSUSE softwarebron. OpenSUSE levert uit schrik voor juridische vervolging onvolledige multimedia ondersteuning. M.a.w. door een bolletje te plaatsen bij de versie van libavutil51 van de leverancier VideoLan Project gebruik je de versie met de volledige multimedia ondersteuning.
YaST
Enkel nog een klik op de knop Accepteren en uw VLC probleem is opgelost.

Terminal oplossing

Om een geïnstalleerd pakket van een andere leverancier te gebruiken, voer je de volgende opdracht uit
dany@linux-o4h0:~> sudo zypper install --from SuSE libavutil51
root's password:
Gegevens van installatiebron laden...
Lezen van geïnstalleerde pakketten...
Afhankelijkheden tussen pakketten oplossen...

Het volgende pakket zal worden opgewaardeerd:
 libavutil51 

Het volgende pakket zal de leverancier wijzigen:
 libavutil51 openSUSE -> VideoLAN Project (http://www.videolan.org)


1 op te waarderen pakket, 1 te wijzigen van leverancier.
Totale downloadgrootte: 70,4 KiB Na de operatie zal aanvullend 24,0 KiB worden gebruikt.
Doorgaan? [j/n/?] (j): 
pakket libavutil51-1.0-1.1.x86_64 wordt opgehaald                         (1/1), 70,4 KiB (166,7 KiB uitgepakt)
Ophalen: libavutil51-1.0-1.1.x86_64.rpm ..........................................................................................[klaar]
Installeert: libavutil51-1.0-1.1 .................................................................................................[klaar]
Daarbij zorgt het argument --from SuSE dat het pakket libavutil51 uit de softwarebron van VLC komt (naam van de softwarebron is namelijk SuSE).
Tears of Steal