Tips en Trucs 2012

KDE on speed

Op het internet wordt er vaak geklaagd over de snelheid van KDE. De snelheid van de KDE omgeving is voornamelijk afhankelijk van de hardwaremogelijkheden van de computer. De klacht komt dus meestal van mensen die KDE 4 gebruiken op oudere of minder krachtige computers. Door echter een paar veeleisende extra's uit te schakelen, kun je KDE zelfs op minder krachtige computers een snelheidsboost geven waardoor je er vlot mee kunt werken. Het uitschakelen van deze veeleisende extra's is eenvoudig in een paar stappen te realiseren.

Eerste stap: de Systeemactiviteit controleren

Als je denkt dat KDE traag is, controleer dan eerst of er een proces (programma) draait die de processor zwaar belast. Systemactiviteit

Indien er een proces de processor te zwaar belast, probeer dan eerst dit proces (programma) te stoppen.

Schakel de Oxygen animaties uit

Meestal is de traagheid van KDE te wijten aan de grafische kaart en/of bijhorende stuurprogramma's (drivers) waardoor animaties de boel ophouden. Sommige gebruikers ervaren de Oxygen Widget-stijl en Oxygen Vensterdecoratie animaties als onnodig tijdverlies - zelfs indien ze werken zoals het hoort.

Zo schakel je de Oxygen Widget-stijl animaties uit: Stijl

Activeer daarna de Vensterdecoraties van de Oxygen instellingen en schakel ook hier de animaties uit. Bij KDE versies ouder dan 4.5 gebruik je Systeeminstellingen > Uiterlijk > Vensterdecoraties.
Vensterdecoraties

De Desktopeffecten uitschakelen

Zoals de Oxygen animaties kunnen de KWin Desktopeffecten afhankelijk van uw grafische kaart en zijn stuurprogramma's de werksnelheid remmen. Je kunt deze effecten helemaal uitschakelen of zelf bepalen welke je wilt behouden.

Gebruik daarvoor de Systeeminstellingen > Desktopeffecten of voor KDE versies ouder dan 4.4 de Systeeminstellingen > Desktop > Desktopeffecten.
Desktopeffecten
Bij het volledig uitschakelen van de Desktopeffecten (Bureaublad-effecten activeren bij opstarten uitschakelen) worden ze pas uitgeschakeld bij de volgende start van KDE. Met de toetscombinatie Alt+Shift+F12 kun je de Desktopeffecten manueel uitschakelen.

Strigi uitschakelen

Strigi indexeert de bestanden en versneld daardoor het zoeken naar bestanden met een bepaalde naam of inhoud. Het versnelde zoeken heeft als keerzijde dat het werken met uw systeem vertraagt. Strigi verzamelt op de achtergrond allerlei gegevens om deze later te gebruiken om het zoeken te versnellen. Sommige distributies zoals openSUSE schakelen daarom Strigi standaard uit.

Als je niet regelmatig zoekt naar bestanden of bestandsinhoud kun je Strigi beter uitschakelen in de Systeeminstellingen > Desktop-zoekopdracht of bij KDE versies ouder dan 4.5 bij Systeeminstellingen > Geavanceerd > Desktop-zoekopdracht.
Strigi

KDE is nog steeds traag?!?

Er zijn nog verschillende andere kleine aanpassingen mogelijk om de prestaties van KDE te verbeteren. Maar als je KDE gebruikt op een minder krachtige computer en de hierboven opgesomde ingrepen niet voldoende zijn, overweeg dan het gebruik van een lichtgewicht desktopomgeving (met een lichtgewicht vensteromgeving) zoals LXDE (Openbox) of Xfce (Xfwm4).