Tips en Trucs 2012

SIP telefoon

Linphone is een internet telefoon of Voice Over IP telefoon (VoIP). Linphone ondersteunt spraak, video en tekstberichten. En maakt daarbij gebruik van het SIP protocol, een open standaard voor internet telefonie. Daardoor kun je Linphone gebruiken met elke SIP VoIP operator, inclusief de gratis SIP audio/video dienst van Linphone zelf. Linphone zelf is eveneens open-source software en bestaat voor Linux, Windows, MacOSX, Android, iPhone en Blackberry.

Het SIP protocol

Het Session Initiation Protocol (SIP) is een signaal protocol om sessies (verbindingen) in een IP netwerk te maken. Een sessie kan een eenvoudige tweeweg telefoonverbinding of een multimediale conferentie zijn. Als alternatief voor Linphone kun je op Linux gebruik maken van Ekiga (Gnome).

Installatie

Linphone wordt in openSUSE 12.1 standaard geïnstalleerd. Bij de andere distributies kun je Linphone meestal via de standaard softwarebronnen installeren. Soms hebben deze versies (waaronder in openSUSE 12.1) beperkingen wat betreft videobellen. Daar videobellen werkt met codecs, en dit juridisch soms moeilijk ligt, blokkeren sommige distributies het videobellen. Wie toch wil videobellen, kan de volledig werkende versie vanuit de PackMan softwarebron installeren.

Naast het probleem van de videocodecs moet je om te kunnen bellen bepaalde firewall-poorten openen: De firewall instellingen kun je in openSUSE 12.1 aanpassen via YaST > Firewall > Toegestane services > Geavanceerd....
Firewall

Het openen van de firewall poorten laat je toe binnen het thuisnetwerk te telefoneren. Als je ook via het internet wilt telefoneren, moet je ook de router instellen voor SIP telefoneren. Daar dit niet zo eenvoudig is, leveren de meeste VoIP operatoren een proxy om dit probleem te omzeilen. Daarnaast zijn de meeste internet providers ook VoIP operator en blokkeren ze VoIP netwerkverkeer voor de concurrentie (Belgacom, Telenet, enz.). M.a.w. hoe zorgen we ervoor dat een open standaard weinig wordt gebruikt (zie oplossing met STUN op het einde van de tip)(Skype gebruikt niet voor niets een eigen gesloten protocol). Test dus eerst Linphone binnen het thuisnetwerk, voor je via het internet probeert te bellen.

Bellen in het thuisnetwerk

Zorg dat de firewall op beide computers in het netwerk werd ingesteld. Daarna start je Linphone op beide computers. Onderaan het Linphone venster verschijnt het SIP telefoonnummer van de telefoon. Typ bovenaan in het tekstveld het SIP telefoonnummer van de telefoon waar je naartoe wilt bellen. Klik op de groene knop om te bellen. De telefoon die je opbelt, laat een belgerinkel horen, terwijl de opbeller het typische belgeluid door de telefoon hoort. Indien je beschikt over een koptelefoon met microfoon (of iets dergelijks) kun je de telefoon opnemen en een gesprek voeren.
Bellen

Bellen via het internet

Maak op de website van Linphone een account aan. Voeg dit account aan Linphone toe via het menu Linphone > Voorkeuren op het tabblad Manage SIP Accounts bij de Proxy accounts.

Bel naar het testnummer sip:music@iptel.org om het telefoneren via het internet te testen. Zoals het telefoonnummer reeds aangaf, wordt de telefoon direct opgenomen en hoor je muziek spelen.
Bellen

Bel naar het testnummer sip:301@ideasip.com om een echotest uit te voeren. Bij zo'n echotest wordt al wat je na een korte uitleg zegt, herhaalt. Zo weet je of je eigen stem aan de andere kant gehoord wordt.

De ultieme test bestaat uit het u laten opbellen vanaf een SIP telefoon van een vriend, collega. Of surf naar de website Phono en bel liefst vanaf een andere computer naar jezelf.

Problemen oplossen

Om te weten wat er mis gaat, open je via het menu Help > Show debug window het venster met Linphone berichten.

Om firewalls en routers van providers te omzeilen, kun je gebruik maken van een STUN-server. Een STUN (Simple Traversal of User Datagram Protocol [UDP] Through Network Address Translators [NAT’s]) server stelt NAT-clients (dus computers achter een firewall) in staat om telefoongesprekken op te zetten met een VOIP-provider buiten het lokale netwerk. Om een STUN-server in Linphone in te stellen, gebruik je de menuopdracht Linphone > Voorkeuren. Op het tabblad Network settings activeer je de optie Behind NAT / Firewall (use STUN to resolve) en vul je een Stun server in (als voorbeeld: stunserver.org:3478).
Stun

Voor wie meer wil

Voor mensen die een modern communicatiemiddel met alle toeters en bellen willen, moeten zeker eens kijken naar Jitsi.