Tips en Trucs 2012

Computer uitschakelen na download

Soms wil je iets downloaden, maar wil je niet blijven wachten om de computer nadien af te sluiten. Sentinella is een eenvoudig hulpmiddel om deze taak automatisch af te werken.

Installatie

Daar Sentinella nog geen zo'n bekend pakket is, vind je het niet terug in de standaard softwarebronnen van de meeste distributies. Wel in aanvullende softwarebronnen.

Sentinella gebruiken

Start Sentinella via het K menu > Alle programma's > Systeem > Monitor > Actiestarter op basis van systeemactiviteit. Om de computer na het downloaden automatisch af te sluiten, gebruik je de instellingen zoals op de afbeelding. Kies wel de juiste interface (netwerkverbinding). Klik op de knop Start om Sentinella aan het werk te zetten. Met de knop Beëindigen kan je Sentinella onderbreken.
Sentinella

Zoals blijkt uit de afbeelding kan je Sentinella ook acties laten uitvoeren op basis van de CPU belasting (uitschakelen na het renderen van een film), het geheugengebruik, op een bepaald tijdstip of als een bepaald programma wordt afgesloten. Naast het afsluiten van de computer kan je de computer laten herstarten (na een update), in slaapmode zetten, een alarm laten afgaan, een programma beëindigen of een opdracht uitvoeren (m.a.w. alles wat je zelf maar wilt met behulp van terminal-opdrachten).

Conclusie

Hoewel Sentinella nog niet zo bekend is, heeft het heel wat mogelijkheden. Sentinel behoort dan wel niet tot de superpakketten die alles kunnen, maar behoort wel tot de pakketten die zich specialiseren in één enkele specifieke taak. Deze programma's zijn eenvoudig in het gebruik en doen waarvoor ze gemaakt zijn. Meer moet dat niet zijn.