Tips en Trucs 2012

Screencast maken met VLC

Leerkrachten gebruiken meer en meer video's om de leerstof visueel aan te brengen. Deze instructiefilmpjes zijn geen vervanging, maar eerder een aanvulling op het aanleren van bepaalde technieken. Als leerkracht heb ik reeds meermaals ervaren dat de werking van een techniek op een video bekijken niet automatisch het beheersen van diezelfde techniek betekent. Met andere woorden, gebruik instructiefilms voor wat ze waard zijn, onderschat of overschat de pedagogische waarde ervan niet.

Informaticaleerkrachten kunnen met behulp van screencast-films (opname van het beeldscherm tijdens het werken op de computer) leerlingen, cursisten, studenten, enz. allerhande praktische vaardigheden aanleren. Met behulp van de veelzijdige VLC mediaspeler kan je zulke screencast-films opnemen.

Werkwijze:

Om een gestarte opname te stoppen klik je met de muis op de Stop knop van de VLC speler.

Een screencast van de werkwijze:

Voor wie meer wil

VLC heeft zoals bij bijna alle grafische programma's de instelmogelijkheden fel beperkt om de gebruiksvriendelijkheid op te drijven. Wie het onderste uit de kan wil halen gebruikt de terminal. Met de volgende opdracht maak je een screencast met VLC:
cvlc screen:// --sout "#transcode{vcodec=h264,vb=1024, scale=1,acodec=none} :duplicate{dst=std{access=file, mux=mp4,dst=test.mp4}}" :screen-fps=25
Daarbij gebruikt VLC geen grafische gebruikersomgeving (afbreken met Ctrl + C), wordt een opname gemaakt van het Bureaublad (screen://) en wordt de video in het MP4 formaat weggeschreven naar het bestand test.mp4 in de Persoonlijke map. Deze werkwijze heeft meer mogelijkheden, maar is een stuk ingewikkelder in het gebruik.

RecordMyDesktop is een gespecialiseerd alternatief en dus ook het overwegen waard. Voor het nabewerken van een opname maak je gebruik van programma's zoals Avidemux.

Conclusie

Het maken van een screencast met VLC gaat lekker vlot en is van een hoge kwaliteit. Dit is ideaal voor mensen die af en toe een screencast moeten maken. De veeleisende screencaster heeft misschien meer aan een pakket gespecialiseerde programma's.