Tips en Trucs 2012

Gescande documenten nabewerken met Scan Tailor

Hoe vaak je de glasplaat van uw scanner ook reinigt, steeds vertonen gescande afbeeldingen onvolmaaktheden zoals spikkels en vlekken. Dit is niet altijd storend, maar voor een deftige scan, heb je de diensten van Scan Tailor nodig. Hoewel Scan Tailor een eigenaardige gebruikersomgeving en geen Help menu's gebruikt, is het een programma dat zijn taak naar behoren uitvoert en dus het uitproberen waard is.

Linux heeft een aantal handige programma's om foto's, afbeeldingen en documenten te scannen en op de harde schijf op te slaan. XSane, Simple Scan en Skanlite zijn de meest bekende scanprogramma's.

Hoewel deze scanprogramma's aardige facsimile-achtige digitale afbeeldingen produceren, is het resultaat niet geschikt voor het afdrukken op een printer. Nabewerking is nodig om de door het scanproces gecreëerde rommel op te ruimen.

Scan Tailor gebruikt knip en plak gereedschap om ingescande afbeeldingen geschikt te maken voor kwalitatief hoogstaande afdrukken. Dit handige programma verwijdert randen, corrigeert de uitlijning en corrigeert de in het origineel verborgen onnauwkeurigheden.

Scan Tailor kan een scan van twee pagina's omzetten naar één document.

Het kan gekleurde tekst omzetten naar zwart-wit. Dit lijkt niet zo belangrijk, maar is zeer handig bij het herontwerpen van de opmaak van de pagina. Daarbij worden de de afbeeldingen in de tekst niet verstoord.

Het programma verwijdert storende verdwaalde stippen beter dan het steeds maar opnieuw reinigen van de glasplaat.

Eén van de grootste problemen bij het scannen van pagina's uit boeken is de naad. Scan Tailor helpt bij het verwijderen van de storende schaduw in het midden van een zij aan zij scan.

Scan Tailor leren gebruiken

Het leren werken met Scan Tailor kan best frustrerend zijn. Het programma zelf bevat geen documentatie. Online help is bijna nihil. Je bent dus aangewezen op uitproberen en leren uit de gemaakte fouten (trial en error). De volgehouden inspanning levert echter mooie resultaten op.

De ontwikkelaar Joseph Artsmovich heeft een film gemaakt waarin hij toont hoe je met Scan Tailor werkt. Dit lijkt me dan ook een goede introductie:

Zoals uit bovenstaande video blijkt, gebruikt Scan Tailor een eigen gebruikersomgeving (GUI) die sterk afwijkt van wat we gewoon zijn. Hoewel dit in het begin nogal wennen is, is de eigenzinnige gebruikersomgeving (volgens mij) wel geslaagd.

Met behulp van de gereedschappen bovenaan in het linker paneel doorloop je stap voor stap het corrigeren van de oriëntatie van de afbeelding, het selecteren van de verschillende gebieden, het instellen van de marges en het uiteindelijk uitvoeren.

Soms verschijnen onderaan in het linkerpaneel nog aanvullende hulpmiddelen om de gescande afbeelding te verbeteren. Bij de oriëntatie van de afbeelding verschijnen knoppen om een geselecteerde sectie naar links of rechts te roteren. Met een andere knop bepaal je of de rotatie op één pagina, op alle pagina's, op elke andere pagina of op de geselecteerde pagina's moet uitgevoerd worden.

Installatie

Daar Scan Tailor nog geen zo'n bekend pakket is, vind je het niet terug in de standaard softwarebronnen van de meeste distributies. Wel in aanvullende softwarebronnen.

Conclusie

Eenmaal je Scan Tailor hebt leren gebruiken, kan je Scan Tailor gebruiken om onbewerkte gescande pagina's op te poetsen. De opgeblonken ingescande afbeeldingen kunnen dan verder verwerkt worden in PDF of DJVU. Bij mijn weten is Scan Tailor een unicum in zijn soort. Kritieken zoals het toevoegen van extra beeldbewerkingsfuncties of het maken van een scan hoeven voor mij niet. Daar hebben we reeds GIMP en XSane voor. En die zijn in hun vakgebied bijna niet te kloppen. Geef mij maar kleine programma's met een specifieke taak waarin ze dan ook uitstekend presteren.

Nu nog een deftig OCR programma en we zijn er.