Tips en Trucs 2012

Open Virtualization Format (OVF)

Mijn favoriete virtualisatiesoftware is VMware. VMware heeft echter een nadeel, er is namelijk geen gratis player voor Mac OS X. Mijn cursisten webdesign gebruiken een virtuele computer als testserver voor hun oefeningen. Daar de webserver in VMware wordt aangemaakt, kunnen zowel Linux als Windows gebruikers deze virtuele webserver via de gratis VMware Player starten. VirtualBox bestaat in een gratis versie voor zowel Linux, Windows als Mac OS X. Dankzij het bestaan van het Open Virtualization Format (OVF) kan je gevirtualiseerde computers met verschillende software starten. Een virtuele computer in het OVF formaat bestaat uit verschillende bestanden in één map. Deze map wordt met behulp van tar in één enkel bestand opgeslagen en wordt zo een ova pakket. Op de site van OVF | DMTF vind je een beschrijving van deze standaard voor virtuele computers. M.a.w. na het aanmaken van een virtuele computer met VMware kan je de virtuele computer met behulp van ovftool omzetten in het standaard OVF formaat waardoor deze kan starten met VirtualBox (en dus op Mac OS X gebruikt kan worden).

Een VMware virtuele computer converteren naar een ova pakket

In de map ~/vmware/Webserver staat een met VMware aangemaakte virtuele computer. Om deze virtuele computer naar een ova pakket om te zetten, installeer je als volgt het ovftool pakket van VMware:

Na de installatie van de ovftool software gebruik je de volgende opdracht om de VMware virtuele webserver in de map ~/vmware/Webserver om te zetten naar een ova pakket:
ovftool vmware/Webserver/Webserver.vmx Webserver.ova
Bij de aanmaak van een ova pakket wordt standaard gebruik gemaakt van compressie, zo wordt de virtuele VMware computer met een omvang van 1,2 GB omgezet naar een ova pakket met een grootte van 490 MB.

VirtualBox installeren

Om het ova pakket te testen, installeer je in openSUSE 12.1 op de volgende manier VirtualBox:

Een virtuele computer in een ova pakket starten met VirtualBox

Om een virtuele computer in een ova pakket te starten met Virtual Box klik je met de muis op het ova pakketbestand. Daarna verschijnt een assistent voor het importeren van een appliance. In het dialoogvenster van deze assistent kan je waarden aanpassen (sommige aanpassingen zorgen echter voor foutmeldingen bij het importeren).
Assistent
Klik op de knop Import om het ova pakket om te zetten naar het VirtualBox formaat. Na het importeren kan je de virtuele webserver in VirtualBox zonder problemen starten en gebruiken.
Webserver