Tips en Trucs 2012

LibreOffice makeover

De huidige trend in grafische omgevingen is om zo weinig mogelijk balken, pictogrammen, panelen, informatie en dergelijke meer te tonen (minimalistische omgeving) en de nadruk te leggen op het essentiƫle. Bij tekstverwerking komt dit neer op wat in het documentvenster gebeurt. FocusWriter gebruikt zo'n benadering. Hoewel FocusWriter doet waarvoor het gemaakt is, heeft het niet de mogelijkheden van de LibreOffice Writer. Als je niet wil overstappen naar een andere toepassing, kun je LibreOffice Writer in drie eenvoudige stappen een minimalistische werkomgeving geven.
Oorspronkelijk

Eerste stap

In deze eerste stap verwijderen we de voor veel gebruikers overbodige linealen en tekstbegrenzingen:

Tweede stap

In deze stap verwijderen we de statusbalk en de standaard werkbalk:

De standaard werkbalk bevat pictogrammen voor basisfuncties zoals Ongedaan maken, Opnieuw, Afdrukken en Opslaan. Veel gebruikers gebruiken voor deze functies de sneltoetsen of de menubalk. Mocht je toch de pictogrammen gebruiken, dan laat je deze werkbalk gewoon staan. Of als je tijd (en goesting) hebt, kun je een eigen balk samenstellen met enkel door jouw gebruikte pictogrammen (functies).

Derde stap

Deze derde stap is facultatief, maar is handig als je op zoek bent naar een minimalistische en tegelijkertijd esthetische omgeving. De bedoeling van de grijze achtergrond is de aandacht bij het document te houden. Je kunt de achtergrond zelf instellen. Een blauwe achtergrond is minder depressief dan het saaie grijs en is minder vermoeiend voor de ogen: Opties
Mini

Alternatieve kleuren

De meeste minimalistische tekstverwerkers gebruiken verschillende soorten grijs. Zo wordt als documentachtergrond Grijs 10% en als toepassingsachtergrond Grijs 80% gebruikt.
Grijs