Tips en Trucs 2012

Linux MultiMedia Studio (LMMS)

De laatste tijd verschijnt veel software waarmee je muziek kunt maken, LMMS is er daar één van.

LMMS is open source. Je gebruikt LMMS om melodieën, Beats en synthetische geluiden aan te maken, geluiden te mixen en arrangementen met samples te maken. LMMS kan door een MIDI-keyboard en vele andere apparaten aangestuurd worden. En dit alles in een gebruiksvriendelijk en modern jasje.

LMMS kan effecten toepassen op reeds bestaande audio, zo kan je zang opnemen met een programma zoals Audacity, deze als een sample importeren, filters en vervorming op loslaten en er een volledige track van maken. De mogelijkheid om samples aan te maken in hetzelfde programma waarin je ze gebruikt bespaart je het kopiëren van geluiden tussen verschillende programma's.

Mogelijkheden

LMMS

Installatie

OpenSUSE heeft het LMMS softwarepakket in zijn standaard softwarebron staan. Een standaard installatie via de opdracht K Menu > Computer > Software installeren/verwijderen, zoeken naar het pakket lmms, vinkje plaatsen bij het pakket lmms, op de knop Accepteren klikken en de Installatie assistent volgen is dus voldoende om LMMS te installeren.

Na de installatie moet je bij de eerste start LMMS configureren, zodat deze optimaal met uw hardware samenwerkt (menu Bewerken > Settings). Het LMMS instellen dialoogvenster is mooi opgedeeld in categorieën. Een kernel met real Time ondersteuning is meestal een aanwinst. Voor wie enkel even wil kennismaken met LMMS, volstaan de standaard instellingen.

Bediening

De toepassing heeft een mooie grafische gebruikersomgeving maar is relatief complex, eens je de manier van werken gewoon bent, wordt het bedienen van LMMS relatief eenvoudig. De gebruikersomgeving is in verschillende secties onderverdeeld. De Song-Bewerker, Beat+Bassline Bewerker en Controller rack staan in een werkbalk bovenaan. Links staan knoppen om vensters met Instruments Plugins, Samples boomstructuur, ingebouwde en opgeslagen Presets, enz. te openen.

Pianisten zullen de Piano-Roll (activeren met knop in de werkbalk) waarderen. Deze is eenvoudig en gemakkelijk te bedienen. De werkbalk bevat hulpmiddelen en opties om muzieknoten te plaatsen en aan te passen. Ook quantisering en het aanpassen van de nootlengte is voorhanden.
Pianoroll

Conclusie

Dit is een pracht van een programma, het heeft een prachtige gebruikersomgeving en is eenvoudig in het gebruik zonder daarbij geavanceerde mogelijkheden naast zich neer te leggen. M.a.w. een muzikant moet dit programma minstens een keer uitproberen.

De map /usr/share/lmms/projects bevat een aantal mappen met voorbeeldprojecten.