Tips en Trucs 2012

E-books maken met LibreOffice

Nu het digitaal lezen van boeken met de komst van draagbare toestellen zoals e-book readers, netbooks, tablets en zelfs smartphones eindelijk van de grond komt, wordt het tijd om onze documenten ook in een e-book formaat aan te bieden. Het meest gebruikte formaat is epub. En met een extensie kunnen we LibreOffice eenvoudig uitbreiden zodat deze in staat is om LibreOffice documenten naar het epub formaat te exporteren.

De LibreOffice extensie installeren

Om in LibreOffice de writer2xhtml extensie te installeren ga je als volgt te werk: Vanaf nu kan je met LibreOffice documenten exporteren naar onder andere het epub formaat. Hoewel dit voor moderne LibreOffice versies en extensies niet meer echt nodig is, kan je voor de zekerheid LibreOffice na de installatie van de extensie best eens herstarten.

Een document naar het epub formaat exporteren

Om een document naar het epub formaat te exporteren: Opties

Opmerkingen

Hoewel de balk Saving: onderaan uw document van in het begin voor 100% gevuld is, wordt het document verder geëxporteerd. Met andere woorden wees geduldig, de omzetting kan wat tijd in beslag nemen.

Bij complexe documenten kan de omzetting wel eens mislukken. Bij een mislukte omzetting kan je best wat wachten (ik veronderstel tot de buffers terug leeg zijn) en opnieuw proberen, je zult merken dat in deze de aanhouder wint. Meestal situeren de fouten zich in de opmaak (Stijlen). Sommige viewers zoals Okular hebben daar geen problemen mee en herstellen de fouten zelf. Calibre en Sigil corrigeren niet en tonen wat ze krijgen, al is dit bijvoorbeeld een letter met een hoogte van 0 beeldpunten.

Deze extensie zal bij de definitieve versie waarschijnlijk sneller en nauwkeuriger werken. Hou hoe dan ook rekening met het feit dat het hier gaat over exporteren waarbij tijdens de omzetting soms opmaak verloren gaat. Ook exporteren naar andere formaten zoals PDF, docx, enz. vertonen soms conversie-compromissen.

Het alternatief Sigil

Als je alle onderdelen van een E-book tot in de details wilt kunnen aanpassen, heb je geen exportfilter nodig, maar een echte specialist. Sigil is zo'n specialist (epub editor). En hoewel je in Sigil Wysiwyg kunt werken, is het leren werken met Sigil een stuk lastiger. Kennis van XML en epub in het bijzonder maakt het werken met Sigil een stuk eenvoudiger. Ook webdesigners zullen met Sigil snel kunnen werken. Het epub formaat is namelijk van dezelfde familie als HTML en gebruikt ook CSS opmaak, en dergelijke meer.
Sigil