Tips en Trucs 2012

KDE Widgets

Met alle heisa rond Unity en Gnome 3 voelen sommige KDE gebruikers zich wat genegeerd. Dat KDE in rustige wateren is terecht gekomen, heeft veel te maken met een tevreden gebruikersgroep. Vandaag bekijken we uit het enorme aanbod van koele en handige bureaublad widgets een aantal toppers. Deze widgets kun je naar keuze op het bureaublad of in de taakbalk plaatsen.

Lancelot

Dit is een fantastisch alternatief voor het KMenu. Aangezien het moderner en beter is dan het KMenu, zou Lancelot eigenlijk de standaard programmastarter mogen zijn. Daarbij werkt het samen met Kopete (chatten) en KMail (nieuwe berichten). Naast het eenvoudig openen van Recente documenten kun je snel bepaalde Locaties op de computer openen. Na een korte gewenningsperiode merk je vlug dat de Lancelot-starter een meerwaarde biedt.

Installatie

Lancelot vind je terug in de standaard softwarebronnen van de meeste distributies. Lancelot

Smooth tasks

Smooth tasks vervangt het Takenbeheer in de taakbalk. Smooth tasks toont in plaats van een naam en een pictogram, enkel een pictogram van elk gestarte programma, waardoor je veel ruimte bespaart. Bij het aanwijzen van een programma-pictogram verschijnt een miniatuur met de venstertitel en een sluitknop.

Smooth task is niet aanwezig in de standaard softwarebronnen waardoor de installatie iets afwijkt van de hierboven beschreven werkwijze. Smooth tasks

CWP

Customizable Weather Plasmoid (CWP) is een Widget om het weer van dichtbij te volgen. Hoewel je CWP in de taakbalk kunt opnemen, past hij beter op het bureaublad. Daardoor moet je bij de installatie letten op: Customizable Weather Plasmoid

Systeemmonitor

Handige widget voor het bureaublad om het gedrag van uw systeem te volgen. De systeemmonitor moet je niet installeren, deze maakt standaard deel uit van KDE. M.a.w. je moet de Systeemmonitor enkel plaatsen met behulp van Widget toevoegen.... De widget heeft zes segmenten: CPU-gebruik, Status harde schijf, Hardware informatie, Netwerkmonitor, Geheugen-status en Hardwaretemperatuur. Elk segment kun je met knoppen bovenaan de widget in- en uitschakelen. Elk segment heeft zijn eigen zijbalk met een pictgram om het segment in te stellen. De hardwaretemperatuur kun je enkel volgen als de nodige sensorsoftware voor het moederbord van uw computer is geïnstalleerd.

Systeemmonitor

Snelle toegang

Snelle toegang is een standaard KDE widget (moet je dus niet installeren) om snel bestanden en mappen te openen. De widget Snelle toegang voeg je best toe aan de taakbalk. Snelle toegang is dus de widget variant van de bestandsbeheerder Dolphin. Door op een map of bestand met de rechtermuisknop te klikken, krijg je een snelmenu met gelijkaardige functies als het snelmenu in Dolphin. Het spreekt voor zich dat Dolphin veel meer mogelijkheden heeft, maar voor snelle beheerstaken voldoet Snelle toegang.

Snelle toegang